Bazı Arap ülkeleri İsrail'le normalleşmeye yönelik bir dizi adımlar atarken, son olarak bir Suudi Arabistan kanalında yayınlanan ramazan dizilerinde İsrail yanlısı mesajlar verilmesi tepkilere ve tartışmalara neden oldu.

Suudi Arabistan'ın MBC1 televizyonunda yayınlanan "Mahrac 7" ve "Ümmü Harun" isimli dizilerde, Arap ülkeleriyle İsrail arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi adına Filistinlilerin kötülendiği ve tarihi gerçeklerin çarpıtıldığı belirtiliyor.

Söz konusu diziler başta Filistin olmak üzere pek çok Arap ülkesinden izleyicilerin tepkisine neden olurken, sosyal medyada yapılan paylaşımlarda, hisselerinin çoğunun Suudi Arabistan'a ait olduğu MBC Medya grubuna bağlı kanalın boykot edilmesi çağrıları yapılıyor.

Öte yandan, sosyal medyada Suudi Arabistan'a yönelik eleştirileri bertaraf etmeye çalışan "elektronik sinekler" adıyla bilinen trol ordusu ise söz konusu dizilerdeki İsrail yanlısı sahnelerin "gerçeği yansıttığını" iddia ederek eleştirilerin haksız olduğunu ileri sürüyor.

İsrail'in Kanal 12 televizyonu, Suudi Arabistan kanallarında yayınlanan söz konusu dizilerin "olumlu" olduğunu belirtti. Kanal 12 televizyonu haber bültenlerinde bu konuya geniş yer verirken, yorumcuların "Suudi Arabistan'da ilk kez İsrail'in düşman olmadığı açıkça dile getirildi. Bu gelişme, artık normalleşme eşiği de aşılarak, iki ülke (İsrail ve Suudi Arabistan) ilişkilerinde barış ve yakınlaşmaya yönelik bir davettir." ifadelerini kullanmaları dikkati çekti.