Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) teröre ve teröristlere karşı verdiği mücadele hem yurt içinde hem de yurt dışında kararlılıkla devam ediyor.

Suriye’nin kuzeyinde kurulmak istenen terör koridorunu engellemek ve güvenli bölge oluşturmak amacıyla başlatılan harekatta yeni aşamaya geçildi.

Bu kapsamda Menbiç ve Tel Rıfat’a düzenlenmesi planlanan yeni operasyon ile Türkiye’nin güney sınırındaki terör hedefleri temizlenmesi hedefleniyor.

RUSYA VARLIĞINI AZALTTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 Mayıs’ta yeni harekat sinyalini vermesinin ardından, ülkenin kuzeyinde artan askeri hareketlilik dikkatlerden kaçmadı.

Ukrayna operasyonu nedeniyle ikincil gördüğü tüm operasyonları yeniden gözden geçiren Rusya, Suriye’deki bazı bölgelerden kısmi olarak çekilme kararı aldı.

Tel Rıfat, Ayn el Arap ve Menbiç ile Humus gibi bölgelerdeki askeri varlığını azaltan Rusya, birliklerinin büyük bölümünü Tartus ve Hmeymim gibi batı bölgelerine kaydırdı.

Suriye Milli Ordusu (SMO) Sözcüsü Yusuf Hammud da Rusların Tel Rifat, Ayn el-Arap ve Menbiç aksından çekildiğini ve bu bölgedeki askeri varlığının kalmadığını doğruladı.

ESED, İRAN VE ABD HAREKETLİLİĞİ

Bu süreçte bir yandan Rusların askeri hareketliliği sürerken, bir yandan da boşalan bölgelere kimin yerleşeceğinin kavgası başladı.

Esed rejimi bölgedeki askeri varlığını artırmaya çalışırken, ABD de terör örgütü PKK/YPG içinde kendine yakın olan grupları harekete geçirdi.

Mayıs ayı başlarında Ayn el Arap, Rakka ve Tabka kentlerini ziyaret eden ABD'li yetkililer, PKK/YPG güçleriyle bölgede yeniden askeri güç bulundurma konusunda görüşmeler yaptı.

İran’a bağlı gruplar da dahil olmak üzere bölgede hareket alanı bulan örgüt ve devletler, Türkiye’nin olası operasyonunun önüne geçebilmek için aralarında pazarlık yapmaya başladı.

OPERASYONUN AMACI NE?

Harekat kapsamında, Türkiye’nin güney sınırlarında oluşturulmaya çalışılan terör koridoruna karşılık 30 kilometre derinlikteki alanda güvenli bölge oluşturma politikasının tamamlanması hedefleniyor.

Komuta kademesinin titizlikle hazırladığı harekat planına göre Ayn İsa, Ayn el Arab, Menbiç ve Tel Rifat’taki PKK/YPG varlığını bitirecek, harekata Suriye Milli Ordusu ile birlikte 50 bin kişi katılacak.

Terörden arındırılacak 15 bin kilometrekarelik alanın içinde Suriye’nin en büyük barajı Set Tişrin, Minniğ Askeri Hava Üssü, Halep’e açılan kapı Tel Rifat kasabası gibi kritik noktalar bulunuyor.

Suriye'nin kuzeyine düzenlenen yeni harekatla birlikte, sınıra yakın bölgeler terörden arındırılacak, Süleyman Şah Türbesi tekrar ait olduğu yere taşınacak.

GÜVENLİ BÖLGELERE TEHDİT

Terör örgütü, yuvalandığı bu ilçelerden yaptığı sızma girişimleri ve roket saldırılarıyla, ülkenin kuzeyinde Türkiye'nin gerçekleştirdiği operasyonlarla oluşturulan güvenli bölgeleri tehdit ediyor.

Tel Rıfat'ın Taane, Kasne, İmhuş, Harbil, Şeyh İsa, Minnağ, Ayn Dakne, Kefer Kaşır, Meranaz, Burc el Kas ve Miyase köylerinde ağır silahlarıyla konuşlanan teröristler, buradan Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekat bölgesindeki yerleşimleri hedef alıyor.

Teröristler, Menbiç'teki Sacur Çayı çevresinden de güvenli bölgedeki Cerablus ve Bab ilçelerini ağır silahlarla vuruyor.