Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarında enkaza dönen yerleşimlerden toplanan hurdalar, Halep ilinin kırsalındaki bir merkezde ekonomiye kazandırılmaya çalışılıyor.

Halep'in batı kırsalındaki Batabo köyünde toplanan yüz binlerce ton hurda demir için pazar arayışları sürüyor.

İdlib, Hama ve Halep illerinin kırsalındaki bölgelerde hurdacıların topladığı çoğunluğu enkazlardan elde edilen demir ve hurda malzemeleri, merkezde preslenip, istifleniyor.

Yaklaşık 80 kişinin çalıştığı hurda merkezinde, demir parçaları, çeşitli araç malzemeleri, kapı, konserve kutusu, inşaat sacı gibi pek çok çeşitten oluşan yüz binlerce ton hurda demir alıcısını bekliyor.

Merkezin sahibi Bilal Ebu Hasan, İdlib'in kuzeyinde, yaklaşık iki yıldır hurdaya çıkan arabaları ve araba tamircilerinden kalan demir parçalarını topladıklarını söyledi.

Hurda olarak topladıkları parçaları ayıkladıktan sonra presleyerek istiflediklerini belirten Ebu Hasan, "Demirleri tekrar üretime kazandırmak için büyük fabrikalar kurulması gerekiyor." dedi.

Merkezde 500 bin ton civarında hurda demir olduğunu dile getiren Ebu Hasan, "Bunlar, yeniden işlenerek inşaat demiri, boru ve kapı imalatında kullanılabilir." ifadesini kullandı.

Hurda merkezinin şefi Muhammed Velid de araba tamircilerinden geriye kalan demirleri, çeşitli ebatlarda keserek ve pres makinası küçülterek istiflediklerini söyledi.

Toplanan hurda demirlerin İdlib'de herhangi bir pazarının olmadığını ifade eden Velid, "Umarım bölgede demir eritme fabrikası açılır. Şu an sadece istiflemekle yetiniyoruz." diye konuştu.

Hama'nın batı kırsalından göç ederek idlib'deki derme çatma çadıra yerleşen, merkezin çalışanı Muhammed Şeyh de hurda toplama merkezinde çok sayıda zorla yerinden edilen emekçinin çalışarak ailesinin geçimini sağladığını ifade eti.

Şeyh, "Merkeze gelen hurda demir ve bakır gibi ürünleri ayrı ayrı istifliyoruz." dedi