İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü, BM'den Suriye krizinin başladığı 2011'den bu yana kayıp ve zorla kaybedilenleri takip ve teşhis edecek "uluslararası, bağımsız" bir birim kurması gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü, "Üye devletler, genel sekreterin tavsiyeleri doğrultusunda yeni bir uluslararası kuruluşun Genel Kurul eylemi yoluyla hızla kurulmasını sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yapmalıdır" dedi. Hak grupları, Suriye'de nüfuz sahibi olan ülkeleri "Suriye ihtilafının en büyük trajedilerinden biri olarak görülen şeyi çözmek için çatışma taraflarına hızlı hareket etmeleri için baskı yapmaya" çağırdı.

İnsan hakları grupları yaptıkları ortak açıklamada, Suriye rejimini bu tür kayıp vakalarının "büyük çoğunluğundan" sorumlu olmakla suçladı. Ayrıca, "Bu sık ortadan kaybolmaların gözaltında ölümler ve yargısız infazlarla sonuçlanıyor” vurgusu da yapıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) direktör yardımcısı Adam Coogle gazetecilere verdiği demeçte, "Suriye rejiminin insanları kaybetme uygulaması yüzbinlerce kişiyi ve onları sevenler için yıkıcı bir miras bıraktı. Suriye'de olanları ele almak için uluslararası bir oluşum kurulmasının "aileler için bir umut ışığı" sunacak."denildi.

Suriye İnsan Hakları Ağı'nın (SNHR) raporunda yer alan verilere göre 11 yıldır süren iç savaşta 154 bin 398 Suriyeli, ya halen gözaltında yada zorla kaybedilmiş durumda.

Yine aynı rapora göre Esed rejiminin gözaltında tuttuğu yada zorla kaybettiği insanların 3 bin 684'ü çocuk iken 8 bin 469'u ise kadınlardan oluşuyor.