Alquds’ün haberinde, Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından yayınlanan yolsuzluk endeksinin yıllık raporuna göre, dünyanın en yozlaşmış ülkeleri belirlendi. Listede dört Arap ülkesinin yer alması dikkat çekti.

Örgüt’e göre dünyadaki en yozlaşmış ülke Güney Sudan olurken, onu ikinci sırada Esed rejiminin kontrolündeki Suriye, üçüncü sırada Somali, beşinci sırada Yemen ve sekizinci sırada Libya takip ediyor.

Sudan'ın endeksteki konumu ise geçen yıla göre iyileşerek listede 15. sırada yer aldı. Irak 24, Lübnan 27 ve Moritanya 41. sırada yer alarak dünyanın en yozlaşmış ülkeleri arasına girdi.

Araştırmada Türkiye ile ilgili bir detaya yer verilmedi.

ABD SONDAN 27. SIRADA YER ALDI

Şeffaflık raporuna göre ABD, Rusya ve Kuzey Kore de dahil olmak üzere birçok rakibinin önünde, ancak Fransa, Norveç ve Japonya gibi müttefiklerinin gerisinde, dünyanın en az yolsuzluk olan 27. ülkesi oldu.

ABD'li araştırmacılar, Capitol Hill'e yönelik şiddetli saldırıyla sonuçlanan adil ve özgür seçimlere yönelik ısrarlı saldırılar ve belirsizliklerle dolu seçim kampanyası finansman sistemi nedeniyle ülkenin Yolsuzluk Algılama Endeksi'nde ilerleme kaydetmediğini açıkladılar.

PANDEMİ ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLADI

Uluslararası Şeffaflık Örgütü ayrıca küresel salgının temel özgürlükleri, kontrolleri ve kişisel finans araçlarını azaltmak için bir bahane olarak kullanıldığını ve bu mekanizmanın Avrupa, Amerika ve Asya'daki sivil özgürlüklere ket vurduğunu söyledi.