İran hükümeti, dünyanın dört bir yanında hükümet yetkililerini, aktivistleri ve gazetecileri kaçırma veya öldürme çabalarını artırması Batılı yetkilileri alarma geçirdi.

Washington Post'ta yer alan haberde, hükümet belgelerine ABD, Avrupa ve Ortadoğu'daki 15 yetkiliyle yapılan görüşmelerden elde edilen rapora yer veriliyor.

İran hükümetinin, ABD dahil dünyanın dört bir yanında devlet yetkililerini, aktivistleri ve gazetecileri kaçırma ve öldürme çabalarını artırdığı bildiriliyor.

Washington Post'a İran'ın planlarını gerçekleştirmek için o ülkedeki kişileri kullandığını vurguladı. Yetkililer, İran'ın şu ana kadar bir saldırı gerçekleştirmede başarısız olmasına rağmen, ısrarcı olduğu ve muhtemelen bir muhalife, gazeteciye veya Batılı bir yetkiliye suikast düzenleyerek Tahran'la doğrudan bir çatışmaya yol açabilecek şekilde başarılı olacağı konusunda uyarıda bulundu.

İngiltere ve Kanada, İran'ın bölge sakinlerine saldırmayı planladığı konusunda uyardı

Washington Post'taki haberde, İngiliz ve Kanadalı yetkililerin yerel İranlı muhalifleri İran rejiminin onları hedef aldığı konusunda uyarmasıyla geldi.

CBC'ye göre, iki hafta önce Kanada Güvenlik İstihbarat Teşkilatı İran İslam Cumhuriyeti'nden kaynaklanan çeşitli tehditlerin güvenilir istihbarata dayalı olarak aktif olarak araştırdığını açıkladı.

Kanada'da yaşayan İranlı muhalifler CBC'ye Kanada polisi veya hükümet yetkililerinden yardım almadıklarını ve kendilerine yönelik tehdidin ciddiye alındığını düşünmediklerini söylediler. Muhalifler CBC'ye tehdit telefonları ve mesajları aldıklarını söylediler.

Yaklaşık iki hafta önce, MI5 güvenlik servisi genel müdürü Ken McCallum, İran'ın Ocak ayından bu yana İngiltere'de yaşayan en az 10 kişiyi kaçırmaya veya öldürmeye çalıştığını ortaya çıkardı.

İngiliz medyası son haftalarda İngiltere'deki yüzlerce gazetecinin ve siyasi aktivistin polis tarafından İslam Cumhuriyeti'ne muhalefetleri nedeniyle İran tarafından hedef alınabilecekleri konusunda uyarıldığını bildirdi.

ABD Adalet Bakanlığı, Ağustos ayında, İran İslam Devrim Muhafızları Kolordusu'nun bir üyesinin, Ocak 2020'de IRGC Kudüs Gücü komutanı Kasım Sülaymani'ye düzenlenen suikasta bariz bir misilleme girişiminde bulunarak eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'u öldürmesi için kiralık katiller tutmaya teşebbüsle suçlandığını duyurmuştu.