Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu Hımidti, ülkedeki siyasi krizi çözmek için geçiş anayasası taslağı temelinde ordu ve siviller arasında varılacak siyasi anlaşmayı ve sokağın istediği değişimi desteklediğini bildirdi.

General Hımidti, başkent Hartum’daki Dostluk Kongre Salonu'nda düzenlenen "Güney Kurdufan ve Batı Kurdufan eyaletlerinde barış içinde bir arada yaşamak" konulu Yerel Yönetimler Forumu’nun kapanışında yaptığı konuşmada, "Şu anda gerçekleşmekte olan değişimin, çözümün ve siyasi anlaşmanın yanındayız. Ben değişimden, sokaklardaki (protestocu) gençlerden yanayım. (Siyasi) anlaşma, Sudan’ın istikrarı ve kalkınmasını amaçlıyor." dedi.

Ülkede mevcut siyasi durumu destekleyenlerin taleplerini dile getirmek için Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ulaşabildiklerini belirten Hımidti, sivil yönetim talebinde bulunanlara ise köprülerin kapatılmasını eleştirdi.

Hımidti, "25 Ekim’den (2021) beri insanlar, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ulaşmak için gece gündüz can verdiler. Neden ulaşamadılar? Bazılarına köprüler açıldı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ulaştılar. O göstericinin de bu göstericinin de talepleri var. Bundan sonra göstericilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ulaşması için köprüleri açın diyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hımidti, "ülkeyi 2019'dan öncesine döndürmeye çalışan herkesin hayal gördüğünü ve bunun asla olamayacağını" iddia etti.

İki eyalette işlenen suçların ortaya çıkarılması için bir araştırma komitesi kurulması gerektiğini ifade eden Hımidti, Sudan'da, hükümetle yıllardır silahlı mücadele yürüten ayrılıkçı Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) lideri Abdülaziz El-Hılu ve Sudan Kurtuluş Hareketi (Ordusu) (SLM/AW) lideri Abdulvahid Nur’a ateşkese uyup barış sürecine katılmaları çağrısı yaptı.

Forumda ayrıca yerel yönetimlerin liderleri, nefret söylemini dizginlemek ve barış için birlikte çalışma taahhüdünde bulunan bir belge imzaladı.

Silahlı hareketler ile geçiş hükümeti arasında 3 Ekim 2020'de nihai barış anlaşması imzalanmış ancak SPLM-N ile SLM/AW anlaşmaya yanaşmamıştı.