Hartum'da protestocuların Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve ordu karargahı gibi kritik noktalara ilerlemesini engellemek amacıyla Halfaya ve Soba köprüleri dışındaki tüm köprüler, bu akşam itibarıyla araç trafiğine kapatıldı.

Köprüler, konteynerler ve barikatlarla kapatılırken, çok sayıda polis ve polis aracı da köprü girişlerinde hazır bekletiliyor.

Sudan'da askeri yönetim karşıtı protesto gösterilerini düzenleyen gruplardan Direniş Komiteleri, sivil yönetim talebiyle yarın gösteri çağrısı yapmıştı.

Sudanlı yetkililer, gösteriler öncesinde başkente çıkan köprüler ve kritik noktaları akşamdan trafiğe kapatırken telefon ve internet hatlarına erişimi de engelliyor.

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk istifa etti

Dünkü sivil yönetim gösterilerinde başkentte 3 kişi ölmüş, 100'den fazla kişi yaralanmıştı.

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, ülkedeki siyasi krizin çözülememesi nedeniyle dün istifasını sunmuştu.

Ordunun 25 Ekim'de yönetime el koymasına tepki olarak darbe karşıtlarının süresiz gösteriler başlattığı Sudan'da, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu şu ana kadar 57 kişi hayatını kaybetti.

NE OLMUŞTU?

Sudan’da geçtiğimiz sene 25 Ekim’de Başbakan Abdullah Hamduk ile aralarında en az 4 bakanın da bulunduğu diğer sivil hükümet yetkilileri gözaltına alınmıştı. Egemenlik Konseyi Başkanı ve ordu komutanı Abdülfettah el-Burhan, daha sonra olağanüstü hal ilan ederek sivil yönetimi feshettiğini duyurmuştu. Başbakan Hamduk ertesi gün ev hapsine alınması şartıyla serbest bırakılmıştı. Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan, 11 Kasım’da yayınladığı kararname ile Egemenlik Konseyi’nin yeniden kurulduğunu duyurmuştu. Darbenin ardından halk ayaklanmış ve gösteriler patlak vermişti. 21 Kasım’da ise El-Burhan ve Hamduk anlaşmaya varmış ve Hamduk’un yeniden başbakan olarak göreve gelmesine karar verilmişti. 25 Ekim'den bu yana devam eden protestolarda 56 kişi hayatını kaybetti.