Muhalif örgütler Hartum'un merkezindeki cumhurbaşkanlığı sarayına gösteri yapmak ve 'zafer elde edilene kadar' yürümek için çağrılar yayınladı. Agence France-Presse (AFP) nin haberine göre bölgedeki kaynaklar, başkentin merkezindeki ordu karargahına giden sokakların çevik kuvvet polisi, paramiliter güçler ve ordu personelinin yoğun mevcudiyeti nedeniyle kapatıldığını aktardı.

Ordunun başındaki isim olan El-Burhan, eski bir uluslararası ekonomist olan Başbakan Hamduk'a 21 Kasım'da imzalanan ve birçok kesimi memnun etmeyen bir siyasi anlaşma uyarınca yeniden iktidarı teslim etti. Anlaşmanın ardından, tutuklanan bazı bakan ve politikacılar serbest bırakıldı ve seçimlerin 2023'e ertelenmesi kararlaştırıldı. Anlaşmayı takip eden haftalarda Hamduk yeni bir hükümet kuramadı. Yerel basın istifasını açıklamadan önce son günlerinde başbakanlık ofisine gelmediğini bildirdi.

Pazar gecesi Hamduk, televizyon aracılığıyla yaptığı konuşmada, ülkenin 'felakete doğru kaymasını' önlemek amacıyla görevi bıraktığını, ancak şu anda ülkenin 'hayatta kalmasını tehdit edebilecek tehlikeli bir dönemece' tanık olduğunu duyurdu.

ARAP BİRLİĞİ’DEN DİYALOG ÇAĞRISI

Arap Birliği Genel Sekreterliği'ndeki resmi bir kaynak Birlik Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit'in Sudan'daki çeşitli taraflar arasında yoğun istişare ve yapıcı diyaloğun tek yol olduğuna inandığını duyurdu. Mevcut krizi çözmek ve halkın istikrar, kalkınma ve geçiş özlemlerini gerçekleştirmek için mihenk taşı olabilecek bir zaman olduğuna işaret etti.

Genel Sekreter Gheit, son iki yılda elde edilen önemli kazanımların korunmasına izin veren bir anlayış zeminine ulaşmak için ülkenin söz sahibi ortakları arasında hızla çalışma ihtiyacı çağrısında bulunduğunu belirtti.