Ayrıca toplumun tüm bileşenlerini ülkenin güvenliğini korumak için resmi birimlerle iş birliği yapmaya çağırdı ve ülkeyi etkileyen karalama kampanyaları konusunda uyardı.

Açıklamada, Sudanlıları “birliklerini dağıtmayı ve anavatana olan inançlarını sarsmayı amaçlayan silahlı kuvvetlere ve düzenli kuvvetlere karşı suistimal ve sistematik karalama kampanyalarından kaçınmaya.” çağırdı.

Sudan Haber Ajansı'na göre, silahlı kuvvetler “Sözleşmeye bağlı kalacak ve ulusal konsensüs veya şeffaf seçimler ışığında gelen bir hükümet dışında ülkeyi ve güçlerini teslim etmeyeceğini” yineledi.

POLİTİK KRİZ

Sudan'ın geçen 25 Ekim'den 2021 bu yana Ömer el-Beşir başkanlığındaki eski rejimin devrilmesinden sonra iktidarı paylaşan sivil ve askeri bileşenler arasındaki siyasi krize saplanmış olması dikkat çekici.

Pek çok sivil grup, silahlı kuvvetlerin o gün dayattığı ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Hamduk hükümetini fesheden istisnai tedbirleri reddettiğini açıkladı. Ordu komutanı Abdül Fettah El-Burhan ile Hamduk arasında daha sonra anlaşmaya varılması, ortamı yatıştırmayı ve yeni bir hükümet kurmayı başaramadı.

Bazı gruplar ordunun hükümete katılmaması konusunda ısrar ederken, ordu seçilmiş bir hükümet dışında iktidarı bırakmayı reddederek bundan sonra herhangi bir siyasi rol oynamayacağını vurguladı.