Sudan’ın Gadarif eyaletindeki sınır bölgelerine asker yığan Sudan ve Etiyopya arasında çatışma riskinin üst düzeyde bulunduğu bildirildi.

Sudan Tribün gazetesinin haberini dayandırdığı kaynakları, iki ülke arasında askeri çatışmalar beklendiğini söyledi.

Gazetenin kaynaklarına göre, Etiyopya savaş uçakları, Gadarif eyaletine komşu olan Amhara sınır bölgelerinde ilk kez sorti gerçekleştirdi.

Gazete, Amhara ve komünlere bağlı Etiyopya güçlerinin, Sudan sınırındaki Şay Beyt yerleşim birimine askeri birlik konuşlandırdığına dikkat çekti.

Geçen Kasım ayından bu yana Sudan ordusu, Gadarif eyaletine bağlı Küçük ve büyük Feşeka bölgelerinde yeniden askeri güç konuşlandırdı. Sudan daha sonra, 1995'ten beri Etiyopyalı milislerin koruması altında bu toprakları işleyen Etiyopyalı çiftçilerden aldığını söyledi.

Sudanlı bir askeri yetkili, Cuma günü yaptığı açıklamada ülkesinin Etiyopya ile sınırda bir anlaşmaya vardığını yalanladı.

Askeri yetkili basın açıklamasında, "Etiyopya ile sınırda bir anlaşmaya varmadık ve aksini konuşmak yanlıştır" dedi.

"Etiyopya sınırında bir sükunet var, askeri çatışma yok" diye konuşan askeri yetkili, söz konusu topraklarla ilgili olarak, "Sudan silahlı kuvvetlerinin kendi topraklarında yeniden konuşlandırıldığını ve Etiyopya topraklarının ötesine geçmediğini veya nüfuz etmediğini" bildirdi.

Etiyopya, çarşamba günü yaptığı açıklamada Sudan'ı kendi topraklarını işgal etmekle ve iki ülke arasında 1972'de sınır meselelerine ilişkin imzalanan anlaşmayı ihlal etmekle suçladı.

Etiyopya ile Sudan arasındaki Ortak Sınır Komisyonu üyesi İbrahim Andres de, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sudan'ın iki ülke arasında 1972'de imzalanan sınır meselelerine ilişkin anlaşmayı ihlal ettiğini ifade etti.