Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Etiyopya'nın Nil Nehri üzerine inşa ettiği ve aşağı kıyıdaşları Sudan ve Mısır ile krize yol açan Hedasi Barajı (Büyük Etiyopya Rönesans Barajı) konusunda Addis Ababa ile tüm konularda uyum içinde olduklarını söyledi.

Sudan Egemenlik Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Burhan, ülkesine resmi ziyaret gerçekleştiren Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile başkent Hartum’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.

Hartum ile Addis Ababa arasında ikili bölgesel ve uluslararası konularda işbirliğini ve ortak koordinasyonu güçlendirmenin gerekliliğine işaret eden Burhan, "Sudan ve Etiyopya, Hedasi Barajı’nın tüm konularında uyum ve mutabakat içerisindedir." dedi.

Burhan, ülkedeki siyasi gelişmeler ve mevcut siyasi krizin üstesinden gelmek için gösterilen çabalar konusunda Ahmed’i bilgilendirdi.

Etiyopya Başbakanı Ahmed de içinde bulunulan siyasi sürecin önemli aşamasında dayanışma göstermek için Sudan’a geldiğini vurgulayarak, iki ülkenin her türlü yer altı, yer üstü ve beşeri sermayeye sahip olduğunu, tarihi ilişkileri korumaları gerektiğini belirtti.

Hedasi Barajı'nın Sudan'a zararının dokunmayacağını, bilakis elektrik alanında fayda sağlayacağını dile getiren Etiyopya Başbakanı, iki ülkenin sınır anlaşmazlıkları meselesinde bu eski konuya belgelere başvurularak çözüm bulunabileceğini söyledi.

HEDASİ BARAJI ANLAŞMAZLIĞI

Etiyopya, Mısır ve Sudan, 10 yıldan uzun süredir Hedasi Barajı ile ilgili karşı karşıya geliyor.

Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan ile bir anlaşmaya varmamasına rağmen su tutmaya ve elektrik üretimine başlarken Kahire ve Hartum ise Nil suyunun paydaş ülke başına düşen yıllık paylarının etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlaşmaya varılması gerektiğini vurguluyor.

Tepkilere rağmen Temmuz 2020'de ilk dolum işleminin yapıldığı barajda, 20 Şubat 2022'de ilk kez elektrik üretimine başlanmıştı.

Sudan ve Etiyopya sınırında yer alan verimli topraklarıyla bilinen tartışmalı Faşaka bölgesinde de yıllardır karşılıklı sınır ihlalleri ve tacizler yaşanıyor.