Mahinda Rajapaksas'ın Sri Lanka’daki gösteriler sonucu istifa etmesi Çin’in bir kuşak bir yol projesini olumsuz etkilerken imajının da lekelendiği yorumu yapılıyor.

Rajapaksa ailesinin 2019’da ülkede iktidara geçmesi, Pekin yönetimi tarafından olumlu karşılandı. Rajapaksa ailesi ülkenin Çin etkisinde yeni bir çağın habercisi olduğuna bir kanıttı. Bir kuşak bir yol projesi kapsamında ülkede göz kamaştırıcı projeler arka arkaya geldi. Bu projelerin varlığı ise Sri Lanka’ya Çin için önemli bir stratejik rol biçiyordu.

SRİ LANKA ÇİN İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Çin için Sri Lanka, Afrika ve Batı Asya’ya ulaşmaktaki Malacca Boğazı’na geçmeyi sağlayan önemli bir nokta niteliğinde. Malacca boğazı ise Malezya ve Singapur arasında yer alıyor.

2015 yılına bakıldığında Mahinda Rajapaksa iktidarı kaybediyor ve koalisyon hükümetinde yer almak zorunda kalıyor. Bu hükümet ise Çin’in önünde bir engel teşkil ediyor. 2019 seçimleri ise yine Mahinda’nın tek başına seçilmesiyle sonuçlanıyor. Bu seçim sonuçları Çin’in yüzüne güldürse de o dönem içinde halkta yavaş yavaş protestolar baş gösteriyor. Tüm bunlara rağmen Çin, Hint Okyanusu’ndaki gücünü daha da arttırmayı planlıyordu.

SRİ LANKA'YI ÇİN Mİ BORÇLANDIRDI?

Çin’in bir kuşak bir yol projesi Sri Lanka’da meydana gelen olaylarla birlikte büyük bir sekteye ve prestij kaybına uğradığı ifade ediliyor. Sri Lanka halkı ise Çin’den alınan kredilerle borçlanıldığı ve ülkenin daha da kötüye gittiği, yapılan yatırımların ise kendi maliyetelerini dahi karşılayamadığı ifade edildi. Bu durum ise Nijerya, Kenya veya Etiyopya gibi ülkelere kredi vermeyi planlayan Çin için iyi bir referans olmayacak. Sri Lanka Çin’den aldığı kredileri yeniden yapılandırma isteğine karşılık bulamayınca İMF’nin kapısını çaldı.

Sıfır Kovid politikası ise bu süreçte Çin’in elini kolunu bağlarken Sri Lanka’da oluşan bu boşluğu Hindistan’ın ülkeye yaptığı maddi yardımlar doldurdu. Hindistan, Sri Lanka’ya şu ana kadar 3 milyar doların üzerinde mali yardım sağlarken, en az 2 milyar dolarlık kredinin geri ödemesini erteledi.