Bosna Hersek’e bağlı Sırp Entitesi için hazırladığı raporunda Srebrenitsa’da öldürülenlerin sayısının 3 bin 714’ü geçmediğini iddia eden İsrailli tarihçi Greif, hatasını kabul ettiğini ve Sırplar tarafından öldürülen Müslüman Boşnak sayısının 8 bin olduğunu kabul ettiğini bildirdi.

Geçtiğimiz yıl Sırp Entitesi namına rapor hazırlayan Greif, Srebrenitsa’da öldürülenlerin sayısının 3 bin 174’ü geçmediğini iddia etmiş ve bu durum Bosna Hersek’te tepkilere sebep olarak infial oluşturmuştu.

İsrailli tarihçi Greif, yaptığının bir hata olduğunu kabul ederek, kurbanların sayısının yaklaşık 8 bin olduğunu ve infial uyandıran Bosna raporuna açıklık getireceğini belirterek "“Bir kurbanı bile yok saymadık. Bir kurbanı bile. Bu benim kişisel hatamdı, bu yüzden gerçeği yayımlayarak düzeltme yoluna gideceğiz. Böylelikle komisyon hakkındaki tartışmanın önemli ölçüde azalacağını düşünüyorum." dedi.

İsrailli tarihçi, hazırladığı raporda kurbanlarının sayısının çok daha az gösterildiğini inkar edercesine, “En başından beri belirtilen sayı şudur, farklı bir sayı yoktur: yaklaşık 8 bin. Bunu çarpıtmıyoruz; kabul ediyoruz. Elbette savaş suçlarını doğal olarak kınıyoruz. Ve açıklamamızda bunu daha da güçlü yapacağız.” açıklamasında bulundu.

Greif’ın Almanya’dan kendisine verilecek ödülün iptal edilmesi ve soykırım inkarcısı olarak damgalanmasının ardından geri adım atmasını değerlendiren Srebrenitsalılar, İsrailli tarihçinin bu adımını “acınası bir hasar kontrol planı” olarak nitelendirdi.

Haaretz yazarı Sam Sokol ise Grief’in hazırlamış olduğu raporda, ölenlerden bir kısmının siviller değil infaz edilen askerler olduğu teorisinin işlendiğine ve kurbanların sayısıyla ilgili son yorumlarının raporla çeliştiğine dikkati çekti.