ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'ye gönderilmesini istediği ve Ankara Büyükelçiliğine aday gösterilen Jeff Flake'in büyükelçiliğini onayladı.

2001-2013 yılları arasında Temsiciler Meclisi üyeliği yapan Jeff Blake daha sonra Trump ile birlikte siyasete atıldı. Flake, 2019'da eski Başkan Donald Trump yönetimi ve Cumhuriyetçi Partinin politikalarıyla ayrıştığı gerekçesiyle Senato’dan emekli olmuştu.

Emekliliğinin ardından, Trump’ı eleştirdiği “Conscience of a Conservative” (Bir Muhafazakarın Vicdanı) adlı bir kitap yazarak eski ABD başkanını eleştirdi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğine atanan Jeff Flake, Senato Dış İlişkiler Komitesinde onay oturumunda 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıdığını söyledi.

Türkiye'nin gelecekte Rus silahları satın alması halinde, hali hazırda uygulamada olan CAATSA yaptırımlarına ek olarak yeni yaptırımlarla karşılaşabileceğini belirten Flake, şunları söyledi:

"Türkiye ile ilişkimiz de derin zorluklarla karşı karşıya. Türkiye Rus S-400 sistemini satın alıp test etmeyi seçti. Bu eylem, tüm müttefiklerin 2016 NATO zirvesinde verdiği taahhütlere ters düştü ve haklı olarak Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasını ve CAATSA yaptırımlarının uygulanmasını tetikledi. S-400'leri elden çıkarmanın CAATSA yaptırımlarını kaldırmanın yolu olduğunu sürekli olarak yineleyeceğim. Ayrıca Türkiye'yi gelecekte Rus silahlarını satın alınmasının daha fazla yaptırımı tetikleme riski olduğu konusunda uyarıyorum"

Flake ayrıca, "Türkiye'nin bölgedeki saldırgan eylemleri ve Erdoğan rejiminin kendi halkına karşı uyguladığı baskıcı taktikler göz önüne alındığında, Türkiye'yi sorumlu tutmaktan çekinmeyecek bir büyükelçiye ihtiyacımız var. Erdoğan'ın baskısı bir demokrasiye yakışmıyor ve bir NATO müttefikine yakışmıyor. Demokrasiler gazetecileri hapse atmaz, akademisyenleri yıldırmaz ve din özgürlüğünü ihlal etmez. Kadınlara yönelik şiddeti durdurma taahhütlerinden caymaz ve siyasi muhaliflerini hapse atmaz" dedi.

Flake, Senato’dan onay aldığı takdirde görevi, deneyimli diplomat David Satterfield’dan devralacak.

IRAK İŞGALİ İÇİN OY TOPLADI

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Flake, Ekim 2002'de Temsilciler Meclisi'nde ABD askerlerinin Irak’ı işgal etmesi lehinde oy kullandı.

Güç kullanımına izin verilmesi konusunda Senato düzeyinde yapılan bir tartışmada, Flake:

"Bizim burada rehberimiz tarih olsun.Ama bu durumda bakmamız gereken en yakın tarih, 12 yıl önce bu Meclis'te yapılan oylamadır. Bu süre içinde çok benzer bir kararla karşı karşıya kaldık. Saddam Hüseyin sınırlarını aşma girişiminde yatıştırmalı mıyız? Hayır.

Neyse ki, Senato’nun çoğunluğu onu engellememiz gerektiği konusunda hemfikirdi. Eğer öyle yapmasaydık, Saddam Hüseyin, sahip olduğu biyolojik ve kimyasal silahların yanına bugün nükleer silahlarıda ekleneceği konusunda hepimiz aynı kanaatteyiz.

İşgalden başka seçeneğimiz yok. Bu bizim tek makul seçeneğimiz. Savaşın şüphesiz büyük bir bedeli olacak. Savaş anıtlarını ziyaret ettiğimizde bu bedeli görüyoruz ama işgal etmemenin bedeli çok daha fazla olacak

Senato'nun bu kararı öne çıkardığı ve süreç boyunca ona rehberlik ettiği için takdir ediyorum. Bu karar için bu kadar güçlü bir şekilde baskı yapan ve bu karar için bu kadar uğraşan başkanımızı özellikle takdir ediyorum. Irak çözümü için destek talep ediyorum’’

Cumhuriyetçilerin büyük ölçüde Irak'taki savaşın popüler olmaması nedeniyle Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü kaybettiği 2006 seçimlerinden sonra, Flake Irak işgali konusundaki tutumunu, ödeneklere karşı oy kullanmak da dahil olmak üzere yaptığının hata olduğunu kabul etmişti.

Flake’in bu sıska, cılız bir tonda hatasını kabul edişi Irak’taki işgal için Senato’da bağırırken ve Irak’ta çocuklar ölürken çıkan ses kadar gür çıkmadı.