İtalya’da eski kraliyet ailesi Savoy Hanedanı’ndan varislerinin, son İtalya Kralı 2. Umberto ve kraliyet ailesine ait mücevherleri geri alabilmek için devlete dava açmaya hazırlandığı ortaya çıktı.

İtalya’da 1946 yılında referandum yapılmış, referandum sonucuna göre ülke monarşiden cumhuriyete geçmişti. Kral 2. Umberto, 12 Haziran 1946 yılında tüm yetkilerini Başbakan Alcide de Gasperi’ye devretmiş, sonrasında da Portekiz’e sürgün edilmişti. Umberto sürgün edildikten 3 gün sonra, mücevherler İtalya Merkez Bankası’na teslim edilmişti.

İtalyan basınında yer alan bilgilere göre, Kral 2. Umberto’nun Roma’da bıraktığı mücevherler için çocukları İtalyan devletine karşı hukuki mücadele başlatmaya karar verdi.

Verilen bilgiye göre, 2. Umberto'nun çocukları Vittorio Emanuele, Maria Gabriella, Maria Pia ve Maria Beatrice'nin avukatı olan Sergio Orlandi, İtalya Başbakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı ile konu ile ilgili görüşüp herhangi bir sonuç elde edemedi. Yaşanan bu gelişme üzerine, varisler İtalyan devletine dava açmaya karar verdi.

TALEP EDİLEN MÜCEVHERLERİN DEĞERİ 300 MİLYON AVRO

İtalya Merkez Bankası kasasında bulunan mücevherlerin üzerinde, 6 bin 732 elmas, 2 bin inci olduğu bilgisi verildi. Kolye ve taç gibi aksesuarlardan oluşan mücevherlerin güncel toplam değerinin 300 milyon avrodan fazla olduğu bilgisi verildi.

Kraliyet ailesinin varisleri, mücevherlerin saklanması amacıyla devletin kasasında tutulduğunu, kendilerine teslim edilmesi gerektiğini iddia ediyor.

VARİSLERİN İTALYA’YA GİRMESİ YASAKTI

İtalya’nın monarşiden, cumhuriyete geçmeyi kabul ettiği anayasada, eski krallara ve erkek varislere İtalya’ya giriş yasağı getirilmişti. Yapılan itirazlar sonrasında, 2002 yılında bu yasak kaldırılmıştı.

İtalyan anayasasında yer alan maddeye göre, hanedan üyelerinin ulusal topraklardaki varlıkları devlete devredilmiştir. Devir işlemiyle ilgili talep ve itirazlar 2 Haziran 1946 tarihinden itibaren geçersiz sayılmaktadır.