İsrailli aşırı sağcı milletvekili ve Dini Siyonizm Partisi lideri Bezalel Smotrich, insan hakları kuruluşlarının İsrail için "varoluşsal bir tehdit" olduğunu söyledi.

Smotrich, “Ad Kan” adlı aşırı sağcı İsrailli sivil toplum kuruluşunun İsrail parlamentosunda düzenlediği, "Hamas Tarafından Yönetilen İnsan Hakları Örgütleri" başlıklı konferansta konuştu.

Konferansta, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimi faaliyetlerini ve İsrail ordusunun Filistinlilere yönelik uygulamalarını eleştiren “B'Tselem” ve “Breaking the Silence” gibi İsrailli insan hakları kuruluşları hedef alındı.

Konuşmasında İsrail vatandaşı Araplar için de "ırkçı" benzetmede bulunan Smotrich, şu ifadeleri kullandı:

"Uzun yıllardır faaliyet gösteren ve önceleri küçük çalışmalar yapan bu kuruluşların bugün İsrail devletine yönelik stratejik varoluşsal bir tehdide dönüştüklerini anlıyoruz. Tıpkı İsrail devletindeki Arapların da küçük başlayan ama tehdide dönüşen aşırı milliyetçiliği gibi. Önce sivrisinek zannedersiniz ama sonra sürü olduğunu anlarsınız."

Filistinlilere yönelik ırkçı ve ayrımcı söylemleriyle bilinen Dini Siyonizm Partisi lideri, "yeni İsrail hükümetinin, bu kuruluşların fonlarına el koyup onlara karşı yasal ve güvenlikçi önlemleri işleterek harekete geçmesi gerektiğini" savundu.

Smotrich, "Bununla başa çıkmak için yeterli araçlara sahibiz. Terörü teşvik etme, kışkırtma ve meşruiyet karşıtlığına karşı çarkları işletmeliyiz. Tepki vermenin zamanı geldi." ifadelerini kullandı.

İsrail'de 1 Kasım'da yapılan erken genel seçimde, eski Başbakan ve muhalefet lideri Binyamin Netanyahu'nun başını çektiği sağ blok 120 sandalyeli Meclise 64 milletvekili göndererek açık bir zafer kazanmıştı.

Netanyahu'nun kurması beklenen koalisyon hükümetinde, seçimlere ittifak halinde girdiği aşırıcı-ırkçı politikalarıyla bilinen Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü gibi partilerin de yer alması bekleniyor.