Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 100 megavat kapasiteli yeşil hidrojen üretimi için bir tesis kurulması projesinin ilk aşamasını başlatacaklarını açıkladı.

Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı'na katılan Sisi, "Enerjinin Geleceği" konulu oturumda konuştu.

Sisi, Süveyş Körfezi'nin batı kıyısında yer alan El-Ayn es-Sahne bölgesinde, 100 megavat kapasiteli yeşil hidrojen üretim tesisi kurulması projesinin ilk aşamasını başlatmayı planladıklarını ve bu konuda Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ile iş birliğine hazır olduklarını belirtti.

- Mısır ve Belçika "Küresel Yenilenebilir Yeşil Hidrojen Forumu" girişimi başlattı

Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile de iş birliği yaparak, "Küresel Yenilenebilir Yeşil Hidrojen Forumu" girişimi başlattıklarını kaydeden Sisi, Mısır ve Belçika'nın geçen aylarda bazı müttefiklerle koordine içerisinde bu girişim üzerinde çalıştığı bilgisini verdi.

Cumhurbaşkanı Sisi, sözlerine şöyle devam etti:

"Yeşil hidrojen terimi, yenilenebilir enerjiye geçiş ve geleneksel enerji kaynaklarına bağımlılığı azaltma bağlamında son birkaç yıldır çok fazla kullanılmaya başlanmıştır. Yeşil hidrojen, iklim değişikliğiyle mücadele çabalarıyla uyumlu ekonomik kalkınmanın sağlanması için gerçek bir fırsattır, nitekim gelecek yıllarda yeşil ekonomiye geçişte en öne çıkan çözümlerden biri olacaktır."

Mısır, ihracat yapmak ve gelirlerinden yararlanmak amacıyla enerji üretiminde doğal gaz tüketimini azaltmayı ve bunun yerine yenilenebilir enerji başta olmak üzere çeşitlendirilmiş enerji kaynaklarına geçmeyi hedefliyor.