Özbekistan'ın Semerkant kenti, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'ne katılan ülkelerin devlet başkanlarını ağırlıyor.

Zirvede dün gerçekleşen görüşmeler dünyada da yakından takip edilirken, dün akşam yemeğinde gözler, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i aradı. Pandeminin patlak vermesinin ardından ilk yurt dışı ziyareti kapsamında Özbekistan'a gelen Xi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin dahil birçok liderle ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Sebebi Sıfır Kovid Politikası

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Erdoğan ve Putin ile İran lideri İbrahim Reisi ve Belarus lideri Aleksandır Lukaşenko dahil konuk liderlere şehri gezdirirken Çin liderinin orada olmaması dikkat çekti. Xi, diğer liderlerle toplu fotoğraf çekimine, şehir turuna ve akşam yemeğine katılmadı. Yemek sonrasında çekilen aile fotoğrafında da Xi'in yer almaması dikkat çekti. Ev sahibi ülke Özbekistan'dan bir yetkili, Xi'nin ve beraberindeki heyetin Kovid-19 kuralları nedeniyle toplu etkinliklere katılmadığını aktardı.

Çin, pandeminin başından bu yana "Sıfır Kovid Politikası" nedeniyle çok katı önlemleri uygulamaya devam ediyor.

Görüşmelere maskeyle katılıyor

Kravatsız diplomasinin yürütüldüğü Özbekistan'da Çin lideri Xi, ülkesinin uyguladığı Kovid-19 politikası sebebiyle yakın temastan kaçınıyor ve maske takmayı ihmal etmiyor.

Xi'nin, son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde de maske taktığı görüldü.