Doğu Akdeniz’de 2020’deki Oruç Reis krizinin ardından yaklaşık 14 milyar Euro’luk bir silahlanma programını başlatan Yunanistan’ın, bu çerçevede İsrail’den 17 ila 27 adet Spike NLOS tipi Tanksavar füze sistemi alacağı bildirildi. Atina’da verilen haberlerde Yunan Savunma Bakanı Nikos Panayiotopulos’un, İsrail Savunma Bakanlığı Genel Direktörü Amir Eshel ile yaptığı görüşmede “bürokratik engellerin” aşıldığı ve yaklaşık bir yıldır askıda bulunan anlaşmanın önümüzdeki günlerde imzalanacağı belirtildi.

MERİÇ VE ADALARA

Yunan medyasında, İsrail’den satın alınacak füze sistemlerinin sayısı hakkında farklı rakamlar yer aldı. Bazı haberlere göre 17, bazılarına göre ise 27 adet füze sistemi satın alınacak. İsrail’den 27 adet füze sistemi alınması halinde, bunun Yunanistan’a maliyeti 330 milyon Euro olacak. Haberlerde menzili 32 kilometre olan füze sistemlerinin Apache tipi helikopterler ve hücum botlara monte edilebileceği de aktarıldı.

İsrailli Rafael firması tarafından üretilen füze sistemlerinin Meriç bölgesi ve adalara konuşlandırılmalarının planlandığını belirten Ta Nea gazetesi , söz konusu silahın Türkiye ile askeri güç dengesinde, “oyunun Yunanistan lehine dönmesi için yeni bir adım teşkil ettiğini” yazdı.

DRONSAVAR İDDİASI

Yunan medyasında kısa bir süre önce de yine İsrail Rafael firması tarafından üretilen ve İHA’ları körleştirebilecek özelliklere sahip “Drone Dome” (Dron Kubbesi) cihazları satın alındığı iddia edilmişti. Dronların varlığına ilişkin erken tespit yapabildiği ve yarattıkları parazit sayesinde İHA’ların merkez istasyonları ile iletişimini kesebildiği belirtilen bu cihazların,
gizli bir şekilde Ege adalarına konuşlandırıldıkları öne sürülmüştü. Söz konusu iddialara ilişkin Yunan makamlarından
bir açıklama gelmemişti.

ARTAN İŞBİRLİĞİ

Yunanistan, özellikle son 3 yılda İsrail ile sıkı bir savunma işbirliğine girdi:

Daha önce İsrail’den 40 milyon Euro karşılığında, iki adet Heron tipi İnsansız Hava Aracı (İHA) 3 yıllığına kiralandı.

Mora Yarımadası’ndaki Kalamata kentinde bulunan ve Yunan Hava Kuvvetleri pilot adaylarının eğitildiği uçuş eğitim merkezinin işletmesi de yılda 62 milyon Euro karşılığında 25 yıllığına (toplam 1.3 milyar Euro) karşılığında, İsrail ELBİT firmasına verildi.

Yunan ordusu için çeşitli tipte askeri araç üreten ancak 2014’te iflas edip kamulaştırılan Yunan Araç Sanayisi (ELVO) ise , 90 milyon Euro’luk yatırım yapılması şartı ile 3 milyon Euro’ya İsrail konsorsiyumuna satıldı.