Irak’ın Necef kenti Şii ilim havzalarındaki din adamları, DEAŞ’tan kurtarılan Sünni yerleşim yerlerine yönelik diyalog çalışması başlattı.

‘Irak’ta Sosyal Uyum Diyaloğu’ ismi verilen çalışmanın ilk kapsamında 10 Ocak’ta Necef’ten bir ilmi heyet Anbar Üniversitesi’nde Sünni akademisyen, din adamı ve öğrencileri ziyaret etti.

Diyalog çalışmalarının Anbar kentinden sonraki durağının Salahaddin ve Musul olacağını ifade eden Necef’teki Dar al-İlim medresesi yöneticilerinden Jawad al Khoei, Al Monitor’a yaptığı açıklamada, “Amacımız tüm Iraklılar arasında eşit vatandaşlık kavramını teşvik etmek ve ortak yaşamın değerlerini korumak.” dedi.

Diyalog çalışmalarının siyasi bir gündem olmayıp, sosyal ve kültürel amaçlar taşıdığını dile getiren Jawad al Khoei, şunları kaydetti:

“Kuzey, güney, orta veya batı şehirleri, hepimiz aynı gemideyiz. Herkes aynı sorunlardan mustarip: yolsuzluk, kötü hizmet ve eşit olmayan servet dağılımı. Bu sorunların tek çözümü vatandaşlık devletidir.”

Irak, 2003 yılındaki ABD işgalini takip eden yıllarda Sünni ve Şii kutuplaşmasına sahne oldu. İşgalin ardından yönetimi devralan hükümetlerin aşırı politikaları, toplumda derin güvensizlik yarattı.

Aralık 2013’te dönemin Irak Başbakanı Nuri el Maliki’ye muhalif olan Sünni Milletvekili Ahmed Alvani’nin tutuklanması ve ardından Anbar vilayetinin en büyük kenti Ramadi'de süren hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alanın Irak ordusu tarafından basılması sonrası Sünni aşiretler ile Irak Ordusu arasında Felluce ve Ramadi’de çatışmalar çıkmıştı.

Irak’ın Sünni bölgelerinde halk ve hükümet arasında güvensizlik devam ederken, DEAŞ 2014’te Musul’u ele geçirmişti.

Necef ilim havzasının başlattığı diyalog kapsamında ulusal uzlaşı hedefleniyor. Anbar iliyle başlayan ziyaretler, DEAŞ’ın 3 yıl hâkimiyet kurduğu Salahaddin ve Musul şehirleriyle devam edecek.