Ukrayna'nın doğusunda bulunan ve Rusya-Ukrayna savaşının cephe hattında yoğun çatışmaların yaşandığı Luhansk bölgesine bağlı Lisiçansk kentinde şubattan bu yana sığınakta kalan siviller yaşadıklarını anlattı.

Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bugüne yüzlerce mültecinin aylardır kaldığı sığınaklar yoğun bombardıman ve topçu sistemleri saldırılarının altındaki Lisiçansk sakinleri için tek umut kapısı.

Kentte Ukrayna güvenlik güçlerinin temsilcileri ve yoğun hava saldırılarının yaşandığı bölgeye girmeye cesaret eden gönüllülerin yardımlarıyla faaliyetini sürdüren bir okul binasının altındaki çok sayıda sivili barındıran sığınaktaki yaşam ağır şartlarda sürüyor.

ŞEHİR SAVAŞI DEVAM EDİYOR

Kalacak güvenli bir yeri olmadığı için mart başından itibaren sığınakta kalan Ala Velelyuk (80), yaptığı açıklamada, Lisiçansk'a çok yakındaki ve şimdi bir şehir savaşının sürdüğü Severodonetsk'te yaşadığını söyledi.

Severodonetsk'teki kızı ve damadının yaşadıkları evi terk etmek istemediklerini ve ev deposuna sığındıklarını aktaran Velelyuk, şu ifadeleri kullandı:

"Kızım ile damadım orada kaldı. Onların ne durumda olduğunu bile bilemiyorum. Kendilerine ulaşamıyorum. Telefon bağlantısı yok. Onlar da benim hakkımda hiçbir şey bilmiyor."

Velelyuk, Severodonetsk'te 1 Mart'tan beri gaz ve elektriğin kesildiğini, belli bir süre oradaki sığınaklarda da kaldığını, insani yardımların şehre daha zor bir şekilde ulaştığı için 3 ay önce Lisiçansk'a tahliye edildiğini anlattı.

KIZI RUSYA’DA YAŞIYOR

Şubat sonundan bu yana sığınakta kalan ve soyadını vermek istemeyen Lyuba (70) adlı kadın ise ailesinin kalan kısmının Luhansk'ın diğer ilçesinde bulunduğunu ama kendisinin oraya kadar gidecek zaman bulamadığını belirtti.

Lyuba, "Evde daha elektrik, gaz ve su varken sığınaktan kalkıp evime yemek yapmaya gidiyordum. Hiç olmazsa günde bir kez sıcak yemek hazırlamak mümkündü. Yemeği buraya getiriyordum." dedi.

Bir aydan fazla süredir artık kentte gaz, su ve elektriğin olmadığı bilgisini paylaşan Lyuba, "Artık hep buradayız. Burada bize gönüllü vatandaşlar destek veriyor." diye konuştu.

Bir kızının Rusya'da yaşadığını belirten Lyuba telefon bağlantısı olmadığı için aile üyeleriyle uzun süredir görüşemediğini söyledi.