Suudi Arabistan’ı ziyaret eden Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, savaş uçakları ve mor halı ile karşılandı.

Ülkenin hava sahasına girmesinin ardından, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nden 4 savaş uçağı Çin Devlet Başkanı'nın uçağına eşlik etti. Uçak iniş yaptıktan sonra ise Cinping’i karşılamak için mor protokol halıları serildi.

Geçtiğimiz yıl Suudi Kültür Bakanlığı protokol halılarında renk değişikliğine gidileceğini duyurarak “Suudi kimliğinin ve misafirperverliğinin sembolü” olan mor renginin alt açık tonlarından lavantanın resmi karşılama törenlerinde kullanılacağını duyurmuştu. Kültürel sembol olarak belirlenen rengin, ilkbaharda Suudi çöllerini süsleyen mor renkteki çiçekler ve bitkiler ile de bağlantılı olduğu belirtiliyor. Bu bitkiler arasında lavantanın da aynı familyada yer aldığı ballıbabagiller (Lamiaceae) ve beşiz çiçeği (Pentas) yer alıyor.

Öte yandan Bakanlık’tan yapılan açıklamada lavanta tonunun ülkenin milli bayrağında bulunan koyu yeşil rengi ile iyi bir kontrast oluşturduğu vurgulandı. Çin liderini havaalanında karşılayanlar arasında Riyad Valisi de vardı. Üst düzey bir diplomat bu hafta başlarında CNN International’a yaptığı değerlendirmelerinde, Riyad’daki zirvenin Çin-Arap ilişkilerinde bir "dönüm noktası" oluşturduğunu söylemişti.

Aynı haberde yer alan bilgilere göre iki ülke arasında ekonomik-stratejik bağları derinleştirmesi, Çin-Arap ilişkilerini güçlendirmesi beklenen ziyaretin Pekin için bir önemi daha bulunuyor. Koronavirüs kurallarını gevşetmeye başlayan Çin’in, daha fazla Suudi petrolüne ihtiyacı olacağı öne çıkan yorumlar arasında.

Suudi analist Ali Shihabi ise Washington’un Riyad’ın kilit ortağı olmaya devam ettiğini söyleyerek, “Ancak Krallık şunu zor yoldan öğrendi ki destek için sürekli olarak ABD’ye güvenilemez” yorumunu yaptı. Krallığın, giderek çok kutuplu hale gelen bir dünyada çok sayıda kilit ilişki geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Kimi uzmanlar Şi Cinping’in tarihi Riyad ziyaretinin ABD'ye bir meydan okuma olabileceğini yorumlasa da, diğer tarafından Suudi Arabistan için Washington’un güçlü bir ortak olduğu vurgusu yapılıyor. Öte yandan Cinping'in Suudi Arabistan ziyareti kapsamında 3 büyük zirveye katılacağı aktarıldı.

ABD Başkanı Joe Biden bu yılın başında Riyad ziyareti gerçekleştirmiş, ancak OPEC+ grubunun kasımdan itibaren günlük petrol üretimini azaltma kararı ile anlaşmazlık yaşanmıştı.