Sanatın geliştirilip güçlendirilmesi, tanıtılması, yaygınlaştırılması, toplumun her kesiminin verimli şekilde yararlanması için de bir dizi teşvik paketi sunuluyor. Sinema ve müzik sanatının gelişmesine katkıda bulunmak, ülkenin tarihi, kültürel ve tabii zenginliklerinin tanıtılmasını sağlamak amacıyla destek veriliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli Türk filmlerinin Cannes, Berlin, Venedik, Tokyo, Toronto, Saraybosna, Moskova, Sundance gibi dünyanın en önemli festivallerine katılmaya hak kazanması ve ödüller alması dünyada Türk sinemasının görünürlüğünü ve bilinirliğini üst seviyelere çıkarıyor. Tiyatroya seçkin eserler kazandırmak için yazarlara ödül veriliyor. Sayıları giderek azalan ustaların yok olmaması için teşvikler sağlanıyor. İşte sanata ve sanatçıya sunulan desteklerin detayları şu şekilde:

SİNEMA SEKTÖRÜNE PANDEMİDE 231.5 MİLYON TL DESTEK VERİLDİ

Sinema destekleri kimlere veriliyor?

Sinema desteklerinden yararlanmak isteyen sanatçılar Sinema Genel Müdürlüğü'ne müracaat ediyor. Destekler sinema sektör temsilcilerinden oluşan 8 kişilik Sinema Destekleme Kurulu tarafından belirlenen kriterlere göre değerlendiriliyor. Animasyon Film Yapım, Belgesel Film Yapım, Çekim Sonrası, Dağıtım ve Tanıtım, İlk Uzun Metrajlı Kurgu Film Yapım, Kısa Film Yapım, Ortak Yapım, Proje Geliştirme, Senaryo ve Diyalog Yazımı, Uzun Metrajlı Sinema Film Yapım, Yerli Film Gösterim ve Dizi Film Desteği sağlanıyor. Ayrıca Etkinlik ve Proje Destekleri, Ortak Yapım Belgesi, Yabancı Yapımlar İçin Çekim İzni, Kültürel Alandaki Destek Faaliyetlerinin Teşvik Edilmesi ve Yabancı Film Yapım Desteği uygulanıyor. Başvurular ilk olarak e-Devlet üzerinden alınıyor. Her bir desteğin farklı farklı başvuru kriteri bulunuyor. Sinema sektörüne bu zamana kadar 711.9 milyon, pandemi döneminde ise 231.5 milyon TL destek sağlandı. Verilen yardımlarla sinema sektörü uluslararası alanda atılımlar gerçekleştirdi. 2004'te gösterime giren yerli film sayısı 18 iken 2019'da 150'ye ulaştı. 2004'te 29 milyon olan izleyici sayıcı ise 2019'da 59.4 milyon oldu. Eylül 2022 itibarıyla, 141'i yerli, 143'ü yabancı 284 yeni film gösterime girdi. 13.9 milyonu yerli film izleyici olmak üzere toplam 27.3 milyon seyirci sayısına ulaşıldı. Bakanlığın sinema sektörünün daha da gelişmesi için yardımları artarak sürecek.

250 BİN LİRA GERİ ÖDEMESİZ DESTEK

Meslekleri korumaya yönelik verilen destekler neler?

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın işbirliğinde nesli tükenmekte olan meslekleri sürdürenlere, istihdam oluşturma şartıyla teşvik verilecek. KOSGEB tarafından yürütülecek olan program, Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı olarak adlandırılıyor. Oymacılık, kakmacılık, hasırcılık, tığ oyacılığı, nakışçılık, yorgancılık, bakırcılık, kalaycılık, nalbantlık, çanakçılık ve çömlekçilik gibi zanaatlarla uğraşanlar yararlanabilecek. İşletme sahibinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen sanatçı tanıtma kartına sahip olması veya Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri'nde yer alması gerekiyor. Şu ana kadar 602 işletmenin ön başvurusu kabul edildi. Yeni personel istihdam eden işletmelere 250 bin liraya kadar geri ödemesiz destek verilecek. Yetiştireceği personel için 150 bin liraya kadar hibe verilecek. Makine ve teçhizat için üst limit 50 bin lira. Tanıtım ve Pazarlama Desteği kapsamında da 45 bin liraya kadar destek sunulacak.