Başkent Washington yakınlarındaki genelde siyah öğrencilerin eğitim gördüğü Bowie Eyalet Üniversitesi önünde coşkulu bir kalabalığa hitap eden Biden, “ülkenin bir dönüm noktasından geçtiği” görüşünü dile getirerek, “Demokrasimizin risk altında olduğunu iliklerimize kadar hissediyoruz ve bunu savunmanın tam zamanı olduğunu biliyoruz.” dedi.

Konuşmasında sık sık demokrasi vurgusu yapan ve gençlerin mutlaka oy vermesini isteyen Biden, "Demokrasi tek başına bir eylem değil, onurlu bir taahhüttür." ifadesini kullandı.

Biden’ın popülaritesi neden düştü?

Cumhuriyetçiler, artan suç oranı ve fiyatlarından yükselmesinden dolayı Biden yönetimini suçluyor.

Anketler, seçim yarışında altyapı yatırımlarına ve temiz enerji projelerine öncelik verme vaadinde bulunan Biden’ın performansını beğenen seçmenlerini oranının yüzde 39’a kadar düştüğünü ortaya koyuyor.

Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi veya Senato’da çoğunluğu kazanması, Biden’in kürtaj koruma hakkını geri almak için Kongre’de yapacağı girişimleri de sonuçsuz bırakacak.

Yine Cumhuriyetçilerin seçim zaferi Kongre’deki komisyonlarda Beyaz Saray ile ilgili soruşturmalarda yönetimin işini daha fazla zorlaştıracak.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato, Biden’ın önemli yerlere yapacağı tayinleri de engelleme ve bütçede harcamaları kısma imkanına sahip olacak.

Cumhuriyetçiler, Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık Covid-19 yardım paketiyle temiz enerji projelerinin ülkedeki enflasyonu tetiklediği görüşünde.

Seçimlerde dengeler nasıl değişecek?

ABD'de 8 Kasım'da düzenlenecek Kongre ara seçimlerinde 100 koltuklu Senato'da çoğunluğun hangi partide olacağını 7 eyaletteki sonuçlar belirleyecek.

ABD seçmeni, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile 100 sandalyeli Senato'daki 35 koltuk için sandık başına gidecek.

Ülkede mevcut durumda Beyaz Saray'da Demokrat Başkan Joe Biden görevdeyken iki kanatlı Kongre'de de hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da Demokratlar çoğunluğu elinde tutuyor.

Ancak anketlere göre seçimler sonucu Senato ve Temsilciler Meclisi'nin çoğunluğunun, Cumhuriyetçilere geçme ihtimali yüksek. Bu da yeni Kongre'nin göreve başlayacağı ocak ayından itibaren Beyaz Saray ile Kongre arasında bir çatışma anlamına geliyor.

Mevcut tabloya göre seçim sonuçlarında Senato'da 51'e 49 dengeyle Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ele geçirmesi bekleniyor.

Öte yandan anketlerde başa baş giden 7 eyalet, Senato'da kimin çoğunluğa geçeceğini belirleyecek. Burada öne çıkan eyaletler Pennsylvania, Nevada, Georgia, Wisconsin, Arizona, New Hampshire ve Washington olarak sıralanıyor.

Pennsylvania'da Türk kökenli Öz, rakibiyle başa baş gidiyor

Ülkedeki 8 Kasım seçimlerinde en çok başa baş giden eyaletlerin başında Pennsylvania geliyor.

Eyalette Cumhuriyetçi Senatör Pat Toomey'in emekli olmasıyla boşta kalacak koltuk için Türk kökenli ünlü kalp cerrahı Dr. Mehmet Öz ve Eyalet Vali Yardımcısı John Fetterman arasında anketlerdeki yarış başa baş gidiyor.

Mehmet Öz'ün Türk ve Müslüman kökenli Cumhuriyetçi bir aday olması ve Fetterman'ın adaylık sürecinde geçirdiği felç de eyaleti ilgi odağı haline getirdi.

Ülkedeki bütün anketlerin ortalamasını alan Real Clear Politics'e göre Öz, Fetterman'ın 0,1 puan önünde görünüyor.