Türk savunma sanayii son dönemde artan projelerine yeni bir ürün daha ekledi. TÜBİTAK SAGE füzelerde kullanılan ‘Lazer Hedef Algılayıcı’yı yerli imkanlarla üretti.

Konuyla ilgili TÜBİTAK SAGE'NİN resmi sosyal medya hesabından açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Hava hava füzeleri ve hava savunma füzelerinin kritik alt bileşenlerinden Lazer Hedef Algılayıcı TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilerek ülkemiz savunma sanayiine kazandırılmış ve yurt dışına bağımlılık sonlandırılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

GÖKTUĞ PROJESİ HIZ KAZANDI

AIM-9 ve AIM-120 füzelerinin ABD'den tedarikinde çeşitli sıkıntıların yaşanması ve birim maliyetlerinin çok yüksek olması, Türkiye'yi kendi imkanlarıyla Hava-Hava füzesi geliştirmesi çabasına soktu.

Türk Hava Kuvvetleri’nin hava hakimiyetini arttıracak ve F-16, Hürjet, Akıncı ve Milli Muharip Uçağı’ndan atılabilecek Görüş İçi ve Görüş Ötesi Hava-Hava Füzeleri’nin dünyadaki örnekleriyle yarışır nitelikte sistemler olarak Türk Hava Kuvvetleri’ne kazandırmak için yapılan çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor.

GÖRÜŞ ÖTESİ FÜZE ÖZELLİĞİ

2013 yılında başlayan Proje kapsamında, kısa menzilli yüksek manevra kabiliyetine sahip, Kızılötesi Görüntüleyicili Arayıcı başlıklı (IIR) BOZDOĞAN Görüş İçi Füze ve aktif radar arayıcı başlıklı GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füze olmak üzere iki yeni füze geliştiriliyor.

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen hava-hava füzeleri Türkiye’nin ilk milli Hava-Hava Füzeleri olmaları yanında ilk Aktif Radar Arayıcı Başlıklı Füzeleri olma özelliğini de taşıyor. TÜBİTAK SAGE, Hava Savunma Füzeleri geliştirme yolunda Türkiye’nin geleceğe güvenle bakması için önemli bir aşama kaydetti.