Ukrayna'nın başkenti Kiev bölgesinde bulunan ve Rusya'nın saldırıları sonucu ağır hasar gören Zahaltsi köyünde evini ve çiftliğini kaybeden Lyudmila Lovk, haftalardır enkaz alanını terk etmiyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başladığı ilk günlerden itibaren yoğun çatışmaların yaşandığı Zahaltsi köyü, savaşta en fazla hasar gören yerleşim yerlerinden biri.

Rus hava saldırıları nedeniyle enkaza dönen köyde tamamen yıkılan evinin önündeki bahçede tek başına enkazı temizlemeye çalışan 67 yaşındaki Lovk, yaşadıkları köyde saldırıların 26 Şubat'ta başladığını belirtti.

Savaştan önce burada tarımla ilgilendiklerini ve evin önündeki ahırda tavuk ve inek yetiştirdiklerini kaydeden Lovk, saldırılar sonucu çiftliğin de yok olduğunu belirterek "Ev ve diğer altyapı tamamen yıkıldı." dedi.

EŞİYLE İKİ HAFTA SIĞINAKTA KALDILAR

Savaşın başlamasıyla eşiyle evin yanındaki depoya sığındıklarını anlatan Lovk, Belarus tarafından geldiğini tahmin ettikleri Rus savaş uçaklarının bölgede saldırı uçuşları yaptıklarını söyledi.

Uçaklar alçaktan uçtukları için pilotları bile görmenin mümkün olduğunu belirten Lovk, "Buraya yakın ormanda savaş uçağı bile vuruldu. Bizim hava savunma sistemleri vurdu onu muhtemelen." diye konuştu.

Lovk, hava saldırılarının başlaması nedeniyle eşiyle günlerce sığınak olarak kullandıkları depoda kaldıklarını dile getirerek "26 Şubat'tan 11 Mart'a kadar depoda saklandık. Sadece çatışmalar durduğu zaman dışarıya çıkıyorduk." dedi.

Uçakların ardından savaş helikopterlerin de bölgeye yöneldiğini söyleyen Lovk, "Daha sonra da topçu sistemleri kullanılarak çatışmalar devam etti." ifadesini kullandı.