İsviçre'nin Cenevre kentinde Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) 12. Bakanlar Konferansı düzenlendi.

Üüye ülkeler, gıda güvenliği sorunuyla mücadele, balıkçı sübvansiyonlarının azaltılması ve Kovid-19 aşılarının adil erişimin sağlanması konularında anlaşmaya vardı.

Kapanış oturumunun ardından yerel saatle sabah 06.15'te düzenlenen basın toplantısında konuşan DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, katılımcı bakanların "şimdiye kadar hiç görülmemiş anlaşmalara vardığını" belirtti.

Varılan anlaşmaların dünya çapında büyük farklılıklar yaratacağını kaydeden Okonjo-Iweala, "Çıkan sonuçlar, DTÖ'nün küresel acil durumlara gereken cevabı verebileceğinin göstergesidir." dedi.

BALIKÇILIK SÜBVANSİYONUNDA ANLAŞMA

DTÖ'nün sitesinde yayımlanan 12. Bakanlar Konferansı Sonuçları belgesinde katılımcı üyeler, aşırı balık avcılığının önüne geçilmesi için 20 yıldan fazladır müzakereleri süren balıkçı sübvansiyonlarının azaltılması konusunda anlaştı.

Üye ülkeler ayrıca Kovid-19 aşılarına küresel alanda eşit erişim için aşıların patent hakkından geçici süreliğine vazgeçilmesinde anlaşmaya vardı.

Gıda güvensizliğiyle mücadele edilmesi için gerekli tedbirlerin alınması, ticari ürünlerin elektronik taşınmasında gümrük vergisi borçlarının 2 yıl daha ertelenmesi ve gelecek küresel salgınlarla mücadele de anlaşmanın sağlandığı konular arasında yer aldı.

HİNDİSTAN'IN İTİRAZLARI KONFERANSI UZATTI

12 Haziran'da başlayan DTÖ 12. Bakanlar Konferansı'nın ilk gününde Genel Direktör Okonjo-Iweala, müzakere konularında anlaşmalara varılmasına dair "tedbirli iyimserlik" içinde olduğunu belirtmiş ve "bir veya iki konuda anlaşmaya varılırsa bunu başarı sayacağını" dile getirmişti.

164 ülkeden 100'ün üzerinde bakanın katıldığı konferansta Hindistan, balıkçı sübvansiyonlarının azaltılması ve gıda ihracatının yasaklanmasına dair bazı tedbirlere itirazda bulunmuştu.

Hindistan'ın itirazları nedeniyle anlaşmaların kilitlenmesi, 15 Haziran'da bitmesi planlanan konferansın uzamasına yol açmıştı.

Konferansta Türkiye'yi temsil eden Ticaret Bakanı Mehmet Muş, konuşmasında reform çağrısı yaparak, "Belirgin hedef ve somut çalışma planlarının olduğu kapsayıcı ve dengeli bir reform sürecini acilen başlatmalıyız." ifadelerini kullanmıştı.