Irak’ın başkenti Bağdat’ta Şii dini lider Mukteda Sadr’a bağlı milis grup Saraya Selam komutanı Hüseyin Hicami’ye suikast düzenlendi.

Yerel haber kaynaklarına göre, Mukteda Sadr liderliğindeki milis gücü Saraya el-Selam (Barış Tugayları) komutanı Bağdat'ın kuzeyinde suikasta uğrayarak hayatını kaybetti.

Mayıs ayında yapılan seçimlerde Irak parlamentosunda çoğunluğu ele geçiren Mukteda Sadr ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) ve İran destekli diğer partiler arasında hükümet görüşmeleri sürüyor. Hükümet görüşmelerinin odağında Irak üzerindeki İran etkisi ve KBY’nin durumu tartışılırken Irak’ın çeşitli bölgelerinde siyasi suikastlar yaşanıyor.

Bağdat’ın kuzeyindeki eş-Şule bölgesinde kimliği henüz belirlenemeyen kişiler tarafından silahlı saldırıda hayatını kaybeden Saraya Selam örgütü komutanı Hüseyin Hicami’nin de siyasi bir suikasta uğramış olabileceği değerlendiriliyor.

Irak’ta Arap Şiiliğinin temsilcisi olarak İran’daki Şii ulema merkezleri ile sık sık sorun yaşayan Mukteda Sadr, geçen yıl sonbaharında Suriye’deki milislerini çekmiş ve İran’a Suriye’den çekilme çağrısı da yapmıştı.

Hicami’nin komutanlık görevini yürüttüğü Saraya el-Selam örgütü, Sadr’ın 2003 yılında Irak’ı işgal eden ABD ile mücadele için kurduğu Mehdi Ordusu’nun devamı niteliğinde IŞİD’in Irak’taki ilerleyişini durdurmak için Mukteda Sadr’ın liderliğinde 2014 yılında kurulmuştu. Sadr, geçen Haziran ayında Irak’ın siyasi sürecinin sağlıklı ilerlemesi için Saraya Selam örgütüne silahsızlanma çağrısı yapmış ve örgüt kademeli olarak silah bırakmaya başlamıştı.