Rusya, Suriye'nin kuzey ve doğusundaki bölgeleri hızlıca kontrol ederek ABD’nin etkisi altında olan yerlerde söz sahibi olmak istiyor. Moskova’nın yapacağı bu hamle bölgedeki sivilleri istikrarsızlığa itebilir.

Türkiye’nin kuzey Suriye operasyonunu ertelemesi Rusya’nın bölgeyi kontrol altına almak için yapacağı hamleyi hızlandırmasına neden oldu.

Rus kuvvetleri, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kontrol edilen bölgeler ile Esed rejimi ve İranlı Şii milislerin kontrolü altındaki bölgeler arasında devriye sayılarını artırdı.

RUSYA PROVOKASYON HAZIRLIĞINDA

Rusya uzmanı Raed Jabr, Moskova'nın devriyelerdeki amacının, bölgede varlığını daha fazla hissettirmek ve gerektiğinde bu alanlara yönelik harekete geçebileceğini göstermek olduğunu belirtti.

El Hal Net'e konuşan Jabr, Rusların bu mesajı ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ve bölgede kendisi haricinde ki devletlere çalışan Suriyelilere verdiğini söyledi.

Jabr, Rusya’nın geri adım atmayacağını ve ABD’ninde ister istemez bir tacizle karşı karşıya kalacağını belirtti.

ABD ve Türkiye’nin Rusya’nın her hareketini izlediğini belirten Jabr, deneysel olarak yapılan bu devriye hamlelerinin gerçeğe dönüşmesi halinde iki ülkenin de sert karşılık vereceğini iddia etti.