Washington Enstitüsü'nün yayınladığı raporda, Ukrayna işgalinin ardından ortaya çıkan İran-Rus ekseninin, Moskova'nın Tahran'ı desteğinden dolayı ödüllendirmek için benimseyebileceği yöntem hakkında soru işaretleri yarattığını söyledi.

Raporda Batılı yetkililerin, İran'ın insansız hava araçlarının Ukrayna'da kullanılması karşılığında, Moskova'nın İran rejimine savaş uçakları, hava savunma sistemleri ve helikopterlerin yanı sıra savaş gemileri şeklinde deniz yardımı ve yeni gemilerin üretilmesine yardımcı olabileceğini belirttiğine yer veriyor. İranlı bir parlamenter geçtiğimiz günlerde Su-35 savaş uçaklarının, hava savunma sistemlerinin ve helikopterlerin "bekleyen" teslimatına da dikkat çekiliyor.

Devasa Silah Alımları Değil, Teknoloji Transferleri

Rapor'da İran'ın asimetrik ve hibrit kuvvet yapısı -füzeleri, insansız hava araçlarını, vekil milisleri ve deniz engelleme yeteneklerini- vurgulayan İran'a iyi hizmet ettiği, bu nedenle İran'ın ordusunda büyük radikal değişim arayışı pek olası olmadığı hatta, Tahran'ın çok sayıda maliyetli konvansiyonel silah satın alacak fonlarının da olmadığı ve kendi ordusu Ukrayna'da ağır kayıplar verirken Moskova'nın bunlardan kaç tanesini sağlamaya istekli olacağı veya sağlayabileceğinin ise belli olmadığını ifade edildi.

Raporda, İran'ın s300 ve kendi imkanları ile yer tabanlı savunma sistemini güçlendirdiği, S400 ile ise bunu daha ileri seviyeye taşıyacağı ve böylece İsrail'in nükleer tesisleriyle birlikte Suriye'deki saldırılarının önüne geçebilceği belirtiliyor. Rapor, bu durum söz konusu olsa da ABD'nin geniş kapsamlı bir saldırısının sonucunu çok da etkilemeyeceğine de vurgu yapıyor.

Rapor, İran'ın 24 adet Su-35'i alıyor olmasının yanında ve Moskova'dan helikopter alması ardında yerli üretim hattı oluşturması ve bu alanda ortak üretime gidilmesi için Rus şirketlerden yardım almakla ilgilendiği belirtiliyor. Rusya'nın daha önce Ukrayna'dan aldığı motorları İran'a kaydırması söz konusu.

İran'ın savaş gemisi ve denizaltı teknolojisinin geride olduğunu belirten raporda, Tahran'ın Rusya ile savaş gemisi üretimi konsunda da iş birliğine gidebileceği vurgulanıyor.

Tüm bunlarla birlikte İran'ın, Rus görüntüleme uydularından oluşan bir takımyıldızın satın alınması, İran'ın dronlarını ve füzelerini daha etkin bir şekilde kullanmasına ve erken uyarı ve hedefleme yeteneklerini geliştirmesine olanak sağlayacağı belirtilen raporda, Tahran'ın ayrıca balistik füzeleri ve uzaya fırlatma araçları için sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisinden yararlanabileceği, katı yakıtlı roketler konusunda önemli ilerlemeler kaydetmesine rağmen, sıvı yakıtlı tasarımları geride kaldığı belirtiliyor.

Potansiyel Nükleer Yardım

Rapor, Rusya'nın İran'a nükleer silah konusunda yardım etmesinin yüksek bir ihtimal olduğunu ama bu durumun Moskova'nın Körfezdeki ortaklarını da kızdıracağına değiniyor.

Diğer Yardımlar

Siber güvenliğin de önemli bir konu olduğunu vurgulayan rapor, İran'ın siber güveliğine çok önem verdiğini ve Rusya'nın da bu konuda 2016 ABD başkanlık seçimlerindeki etkisini gördükten sonra teknoloji transferi konusunda daha da ısrarcı olableceği belirtilirken Ocak 2021'de iki ülkenin siber güvenlik anlaşmasına da dikkat çekiliyor.