Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı İrına Vereşçuk, Ukrayna’nın Rusya’nın Mariupol konusunda öne sürdüğü ültimatoma resmi bir cevap verdiğini duyurdu.

Ukrayinska Pravda haber ajansına açıklama yapan Vereşçuk, “Her zamanki saçmalıklarıyla dolu 8 sayfalık mektup hazırladılar. Aynı mektup Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Kızılhaç Komitesine göndererek uluslararası kurumların Ukrayna’ya baskı yapmaya başlayacağını umdu. Ama böyle bir şey olmadı. BM ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi bunun Rusya’nın sıradaki manipülasyonu olduğunu ve sivil halkı rehin olarak kullanıldıklarını anlıyor.” diye konuştu.

RUSYA’NIN MARİUPOL TALEBİ GERİ ÇEVRİLDİ

Ukrayna’nın Rusya’dan sivillerin Mariupol’den Zaporijjya’ya tahliyesi için derhal insani koridor açmasını talep ettiğini vurgulayan Bakan, “Kentin ve silahların teslim edilmesi söz konusu değil. Rus tarafına bunları bildirdik. Onlara: ‘8 sayfalık mektuba zaman harcayacağınıza sadece insani koridor açın’ diye yazdım. BM ve Uluslararası Kızılhaç Komitesine bildirdik. Şimdi uluslararası toplumunun tepkisini bekliyoruz. Bu kasıtlı bir manipülasyon, sivil halkı rehin tutuyorlar.” dedi.

“RUSYA, YETİM ÇOCUKLARI KAÇIRIYOR”

Bununla birlikte Rus yönetiminin Mariupol’deki insanları kaçırıp Rusya’ya götürmeye başladığını belirten Vereşçuk, “Ruslar bize yetimhanelerdeki çocukları tahliye etmemize izin vermiyor ve onları Rusya’ya kaçırıyorlar. Biz onlara insani koridor açın ve tahliye edeceğimiz yetimhaneyi bildiriyoruz. Onlar ise bu yetimhanedeki çocukları hemen Rusya’ya kaçırıyorlar. Bu terörizmdir.” ifadelerini kullandı.