Ukrayna işgali nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlara dahil olmak istemeyen Çin, farklı arayışlara girdi.

Yaptırımlardan kaçınmak isteyen Pekin yönetiminin, Rus petrol şirketleriyle yapılan anlaşmaları kamuoyuna duyurmağı ortaya çıktı.

Financial Times'ın haberine göre, Shandong merkezli bağımsız bir rafineri yetkilisi, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana, ABD yaptırımlarından etkilenmemek için Rus petrol tedarikçileriyle yapılan anlaşmaların duyurulmadığını söyledi.

UCUZ PETROL SEVKİYATI

Öte yandan Rus petrolünü büyük indirimle satın alan Çin’in tedbiri elden bırakmadığı ifade edildi.

Söz konusu Çin rafinerisinin, Rus ham petrolü için satın alma kotasının bir kısmını devlete ait emtia ticaret şirketlerinden devraldığı belirtildi.

Haberde, "Çin'in bağımsız rafinerilerinden yapılan alımlar, bazı ithalatçıların ucuz Rus petrolüne erişmek için geleneksel yolları nasıl atladığını ortaya koyuyor." denildi.

BATI'NIN PETROL AMBARGOSU

ABD ve İngiltere, Rus petrolünü yasaklarken, AB yeni kısıtlamalar getirme konusunda görüşmelerde bulunuyor.

15 Mayıs'tan itibaren AB ve İsviçre merkezli emtia tüccarlarına, dünyanın başka hiçbir yerinde Rosneft varilleri satmalarına izin verilmeyecek.

Diğer taraftan birçok batılı şirket, Rusya'nın ihracat ürünlerini satın almak için gereken sigorta, nakliye veya finansmanı güvence altına almak üzere mücadele veriyor.