Ukrayna krizi nedeniyle Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında artan gerilim, tüm itidal mesajlarına rağmen restleşmeye dönüştü.

ABD’nin Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim artmasının ardından olası işgal girişimine karşı 8 bin 500 kişilik Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Mukabele Gücü'nün aktif hale getirdiğini duyurması, Moskova’yı harekete geçirdi.

Pantagon’un söz konusu hamlesi sonra alarm veren Rus ordusu, Ukrayna sınırında 6 bini aşkın askerle savaşa hazırlık için inceleme başlattı.

KREMLİN: YAŞANANLARI ENDİŞEYLE İZLİYORUZ

Sözcü Gazetesi’nin RIA Haber Ajansı’nı dayandırdığı haberde, Rus askeri yetkililerin, ülkenin güneyindeki askeri bölgede savaş hazırlığı için incelemeler yürütüldüğünü aktardığı belirtildi.

Washington’ın Ukrayna'yla ilgili açıklamalarının gerilimi tırmandırdığını belirten Kremlin Basın Sözcüsü Dimitri Peskov, ABD’nin Avrupa’da 8 bin 500 asker konuşlandırmaya hazır olduğu yönündeki açıklamasını endişeyle izlediklerini belirtti.

Peskov, ABD ve NATO'nun adımlarının Ukrayna krizini körüklediğini kaydetti.

ABD, UKRAYNA İÇİN 8 BİN 500 KİŞİLİK BİRLİK HAZIRLADI

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü John Kirby, gerekirse Ukrayna'ya konuşlandırmak üzere 8 bin 500 askerin teyakkuza geçirildiğini açıklamıştı.

Teyakkuza geçirilen birliklerin kabiliyetlerine ilişkin bir soruya Kirby, hazırlanan askerlerin muharebe takımları, lojistik destek, sıhhiye, havacılık, istihbarat, gözetleme ve keşif ile ulaştırma birliklerinden oluşan kompozit bir güç olduğunu belirtti.

Günlük basın toplantısında konuşan Kirby, Rusya'nın Ukrayna sınırında gerilimi tırmandırdığını belirtti. Kirby, "Başkan'ın talimatı üzerine ve Bakan Austin tavsiyesi doğrultusunda ABD, orduyu yurt içinde ve dışında teyakkuza geçirmek üzere adımlar attı. Bu minvalde, harekete geçirilmesi halinde NATO Mukabele Gücü'ne destek de dahil olmak üzere bir dizi beklenmedik duruma yanıt vermeye hazırlar" ifadesini kullandı.