Rusya, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve kuruluşlarının birçok temsilcisine ülkeye giriş yasağı koydu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı alınan kararın Avrupa Birliği’nin başkenti olarak kabul edilen Brüksel'in "absürt", "tek taraflı kısıtlama" politikalarına bir yanıt olduğunu açıkladı.

Moskova'nın bu kararı, AB'nin Rus özel askeri şirketi Wagner ile bağlantılı kişilere yönelik geçen ay aldığı yaptırım kararına bir tepki olarak değerlendiriliyor.

AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN JET KARŞILIK

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada ise AB kurumlarından ve üye ülkelerden "bilinmeyen sayıdaki" yetkiliye Rusya tarafından seyahat kısıtlaması getirildiği bildirildi.

AB’nin Rus makamlarının aldığı karardan üzüntü duyduğu belirtilirken, kararın yasal bir dayanağının bulunmadığı belirtildi.

AB'nin açıklamasında, "Bu kararın uygun karşılığı olacaktır. Rusya, bu kararla birlikte gerginliğin azaltılmasına katkı sağlamak yerine Avrupa'da gerilim iklimini körüklemektedir" denildi.

RUS KARŞITLIĞI PROPAGANDASI

Rusya Dışişleri Bakanlığı seyahat yasağının öncelikle, "Rus karşıtı propagandadan bizzat sorumlu olan" kişileri kapsadığını açıkladı.

Mütekabiliyet ve eşitlik prensibi gereği alınan karar uyarınca Rus tarafının seyahat yasağı konan kişiler listesini uzatabileceği belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında kararın "dünyanın farklı bölgelerinde etkin olan Avrupa menşeli özel askeri firmaları" da hedef alacağı belirtildi. Kararın bu yönü Rusya'nın Wagner Grubu'na karşı AB yaptırımlarına tepki verdiği yorumuna neden oluyor.