Radio Svoboda’nın bildirdiğine göre Rus nüfusunun neredeyse dörtte üçünün, gurur, neşe, saygı, güven ve umut gibi olumlu duygular yaşayarak Ukrayna ile savaşı desteklediği tespit edildi. Radio Svoboba editörleri, bir grup bağımsız Rus sosyolog tarafından Şubat 2022’nin sonundan Mart ayının ortasına kadar bir buçuk hafta arayla yürütülen iki anketin verilerini paylaştı.

“GENÇLER ENDİŞELİ”

Anketi hazırlayanlar söz konusu görüşün yaşa göre farklılık gösterdiğini bildiriyor 35 yaş üstü Rusların gurur, saygı ve umut duygularını ifade etme oranları daha yüksekken 18 yaşın altındaki katılımcıların, kızgınlık ve hayal kırıklığına daha yatkın olduğu ifade ediliyor.

Beş Rus’tan ikisi savaşla ilgili endişelerini dile getirirken bu duyguların en çok gençler tarafından belirtildiği aktarılıyor. Orta yaş gruplarındaki (25 ila 44) Rusların savaş hakkında endişe ve korku duygularını bildirme olasılıkları daha yüksek iken 55 yaşın üzerindekilerin yarısından fazlası Ukrayna’ya karşı savaşı destekliyor.

DONBAS’TAKİ SÖZDE CUMHURİYETLERİN BAĞIMSIZLIĞINA DESTEK

Birinci ve ikinci anketler arasındaki farklar, “askeri harekata” destek verenlerin sayısında ve Ukrayna doğusundaki sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ile sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını destekleyenlerin sayısında artış olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, Batılı ülkeler tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla bağlantılı olarak kişisel mali duruma dair karamsarlık da artıyor.

Anketi hazırlayanlar, medya ve ifade özgürlüğü üzerindeki devlet kontrolünün sıkılaştırıldığı dönemde 12-13 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen ikinci anketin sonuçlarının, korkunun ve mesajlara yönelik tutumlarda sosyal önyargının muhtemel etkisi dikkate alınarak yorumlanması gerektiğini bildiriyor.

GELİŞMELERİ HANGİ İLETİŞİM ARAÇLARINDAN TAKİP EDİYORLAR?

Anketler ayrıca Rusya nüfusunun dörtte üçünün savaş haberlerini televizyondan ki bunların yüzde 87’sinin (ve tüm Rusların yüzde 64’ünün) devlet tarafından işletilen TV kanallarından öğrendiğini gösteriyor.

Rusların yüzde 22’si haber almak için radyo kullanıyor ve cevap verenlerin yalnızca yüzde biri kısa dalgalarla ilgili bilgilere erişiyor. Çalışmanın yazarlarına göre “askeri operasyon” ile ilgili haberler için VPN kullanımı ise yüzde beş buçuk olarak görülüyor.

İnterneti savaş haberleri almak için kullananların yüzde 37’si VPN’in ne olduğunu bilmiyor. Ankete katılanların yüzde 11’i YouTube’yi, yüzde 7’si ise Telegramı kullanılıyor.

GENÇ NÜFUZ HABERLERE DAHA AZ GÜVENİYOR

Sosyologlara göre, 35 yaşın altındaki genç Rusların, eski nesle kıyasla Ukrayna hakkındaki haberlere biraz veya tamamen güvensiz olmalarının daha yüksek ama aynı zamanda çalışmanın yazarları, 18 ila 24 yaş arasındaki genç Rusların Ukrayna’da olup bitenlere kayıtsız kalma olasılığının daha yüksek olduğunu da belirtiyorlar.

KATILIMCILARIN PUTİN’E BAKIŞLARI

Vladimir Putin’in eylemlerinden nasıl etkilendikleri sorulduğunda, yanıt verenlerin üçte biri Putin’in kendi çıkarları için çalıştığına kesinlikle inandıklarını ve yüzde 26’sı da bir dereceye kadar çıkarları için çalıştığını söyledi.

Genel olarak çoğu Rus, Putin’in mümkün olduğu kadar uzun süre başkan olarak kalmasının daha iyi olacağına inanıyor. Bu görüşün en çok televizyon izleyicileri arasında yaygın olduğu ifade ediliyor.

Bağımsız Rus sosyologlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kişisel bağlantılara ve dijital platformlara güvenen Ruslar cumhurbaşkanını farklı algılıyor.