Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilme ihtimali üzerine Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere gibi bazı ülkeler büyükelçiliklerini Kiev’den taşırken, Moskova’dan yeni bir hamle daha geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tüm itidal mesajlarına rağmen gerilimi tırmandırması üzerine, Rus bankalarının ABD'deki hesaplarından nakit para çektiğini öne sürüldü.

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, Rus Merkez Bankası'nın istatistiklerinde, ABD'den yüklü miktarda nakit para getirildiği yer aldı.

İKİ AYDA 5 MİLYARA YAKIN DOLAR TEMİN EDİLDİ

Uluslararası para transfer sistemi SWIFT'e batılı ülkeler tarafından erişim engeli getirilmesine karşı geçtiğimiz yılın Aralık ayında harekete geçen Rus bankalarının nakit miktarı, 4 milyar 970 milyon doları buldu.

Özel bankaların yurtdışındaki varlıklarını teminat göstererek ABD Merkez Bankası'ndan sipariş edilen tutarın 100 dolarlık banknotlar şeklinde olduğu belirtildi.

Bu 100'er dolarlık banknotların toplam ağırlığı 50 ton olarak hesaplanırken, bu ağırlıkta bir nakit paranın nakliyesi için dev kargo uçağına ihtiyaç duyulabileceği aktarıldı.

KIRIM İŞGALİNDE DE AYNISI OLDU

Öte yandan Rus özel bankalarının 2014'teki Kırım işgali döneminde de benzer bir nakit stoklama işlemi gerçekleştirdiği akıllara geldi. 2014 yılının Mart-Aralık aylarında Rus özel bankaları, ülkeye 19 milyar dolar nakit para getirmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, önceki gün Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Ukrayna krizinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi ve gazetecilerin sorularına cevap verdi.

Donbass'ta yaşananlarla ilgili olarak, "Son günlerde, Rusya destekli güçlerin ciddi ateşkes ihlallerini görüyoruz" diyen Biden, Rus destekli milislerin saldırıların suçunu Ukrayna'ya attığını iddia etti.

Rus askerlerinin Ukrayna ve Belarus sınırında bulunduğunu, Karadeniz'de de 150 bin Rus askeri olduğunu hatırlatan Biden, "Rusya'nın gelecek haftalarda saldıracağına inanmak için nedenlerimiz var. 2,8 milyon masum insanın yaşadığı Ukrayna'nın başkenti Kiev'in de hedef alınacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.