Kış Olimpiyatlarının açılışı için Çin’e giden Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü.

Kremlin, Putin ile Şi'nin başkent Pekin’de yaptıkları görüşmenin ardından imzalanan ortak bildiriyi yayımladı.

Bildiride, devletlerin, başka devletlere “demokrasi standartlarını” dayatma hakkına sahip olmadığının altı çizilirken “Bu tür hegemonya kurma girişimleri, küresel ve bölgesel istikrar için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.” ifadesi kullanıldı.

Rusya’nın Tayvan konusunda Çin’e destek verdiği bildiride, “Rusya, Tayvan'ın Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu bir kez daha teyit eder ve Tayvan'ın bağımsızlığına her şekilde karşı çıkmaktadır.” denildi.

ABD’NİN ASYA-PASİFİK STRATEJİSİNE ELEŞTİRİ

Yayımlanan bildiride, Çin ise Rusya’nın güvenlik garantileri konusunda ABD ve NATO’ya ilettiği tekliflere destek verdi.

Rusya ve Çin’in, NATO’nun genişlemesine karşı çıktıklarının vurgulandığı bildiride, şu ifadeler kullanıldı:

“NATO’yu, Soğuk Savaş döneminin ideolojik yaklaşımlarından vazgeçmeye, diğer ülkelerin egemenliğine, güvenliğine ve çıkarlarına, uygarlık, kültürel ve tarihsel yollarının çeşitliliğine saygı duymaya çağırıyoruz.”

Bildiride, Çin tarafının, Rusya’nın Avrupa'da uzun vadeli yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantileri oluşturmak için öne sürdüğü teklifleri de desteklediği belirtildi.

Asya-Pasifik bölgesinde ABD tarafından uygulanan stratejinin olumsuz etki yarattığına işaret edilen bildiride, bölgede çeşitli askeri blokların kurulmasına da karşı çıkıldığı vurgulandı.

RUSYA İLE ÇİN ARASINDA DOĞAL GAZ ANLAŞMASI

Kış Olimpiyatlarının açılışı için Çin’e giden Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le yaptığı görüşme öncesinde Rusya-Çin ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu.

Putin, Rusya-Çin ilişkilerinin dostluk, stratejik ortaklık yolunda geliştiğini belirterek, gerçek anlamda eşsiz bir nitelik kazandığını bildirdi.Vladimir Putin, İki yıldır yüz yüze görüşme yapamasak da sizlerle sürekli iletişim halinde olduk, video konferanslara katıldık, telefonda görüştük. Ama en önemlisi, ekiplerimizin neredeyse her alandaki çabalarına destek olduk" ifadelerini kullanırken, iki ülkenin ilişkilerini “birbirlerinin gelişimine yardımcı olan ve aynı zamanda destek olan değerli ilişkilerin bir örneği” olarak niteledi.

Dışişleri bakanlıklarının uluslararası platformlardaki çalışmalarının, petrol de dahil farklı sektörlerdeki ekonomik işbirliğinin liderler tarafından desteklenen alanlar arasında bulunduğunu bildiren Putin, "Petrol şirketlerimiz, Çin'e hidrokarbon tedarikiyle ilgili çok iyi yeni kararlar hazırladı. Gaz sektöründe de yeni bir adım atıldı, yani Rusya'nın Uzakdoğu Bölgesi'nden Çin'e yılda 10 milyar metreküp gaz tedarikine ilişkin yeni anlaşma imzalandı" dedi.

YENİ DÖNEMDE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK ÜZERE PLANLAR YAPILIYOR

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping de, Rusya ve Çin liderlerinin yeni tarihi dönemde ikili ilişkileri geliştirmek için planlar yaptığını açıkladı.

Şi, "Sizinle birlikte çaba göstermeye ve yeni tarihi dönemde Çin-Rus ilişkilerinin gelişmesi için planlar hazırlamaya, ülkelerimiz arasındaki güveni iki halkın yararına olacak pratik işbirliğine dönüştürmek için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.