CNN'de yer alan habere göre, Pentagon silah teknolojileri geliştirme hızını arttırdı. Bu durumu tetikleyici unsurunu ise Rusya ve Çin oluşturuyor.

Rusya ve Çin başta hipersonik füzeler olmak üzere diğer askeri teknolojilerde daha üst seviyeye geçerken ABD bunun gerisinde kaldı. ABD donanmasının Stratejik Sistemler programı direktörü Koramiral Johnny Wolfe CNN'de yer alan haberde Çin ve Rusya'nın ABD'nin geliştirmediği silahlar geliştirdiğini kabul etti.

Wolfe açıklamasında Rusya'nın Ukrayna'da kendi hipersonik Kinzhal füzelerini konuşlandırdığını ve bu tür silahların savaşta ilk kez kullanıldığına işaret etti. Wolfe ayrıca Çin'in geçen yıl hipersonik füze ile yaptığı bir teste füzenin hedefi vurmadan önce dünyanın etrafında uçtuğunu kaydetti.

Hipersonik silahlar, Mach 5'ten daha yüksek hızlarda veya saatte yaklaşık 4.000 mil hızla hareket ediyor, bu da onların tespit edilmesini ve zamanında müdahale edilmesini zorlaştırıyor. Füzeler ayrıca manevra yapabiliyor ve irtifayı değiştirebiliyor, bu da mevcut füze savunma sistemlerinden kaçmalarına olanak tanıyor.

Kongre Araştırma Servisi'ne göre Pentagon, önümüzdeki mali yılda hipersonik araştırma için 3,8 milyar dolardan 4,7 milyar dolara çıkmak talepte bulundu. ABD, askeri servislerde bir dizi farklı hipersonik silah programı geliştiriyor, ancak bir dizi test hatası da süreci olumsuz etkiliyor.

Ordu, gelecek yıl Uzun Menzilli Hipersonik Silahı (LRHW) sahaya sürmeyi planlıyor, bu da onu ordunun kullandığı ilk hipersonik sistem yapacak. Sistem, kayan bir mermiyi hipersonik hızlara çıkarmak için iki aşamalı bir itici roket kullanır. Kanat gövdesi daha sonra kinetik enerjisini bir silah olarak kullanarak çok yüksek hızlarda hedefine doğru süzülür.

Donanma, sistemin kendi versiyonunu 2025'te Zumwalt sınıfı güdümlü füze avcılarına yerleştirmeyi planlıyor ve şu anda bu on yılın sonlarında denizaltından fırlatılan hipersonik bir füze için bir versiyon planlanıyor.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Füze Savunma Projesi direktörü Tom Karako, "Temelde, bu sadece yeni nesil bir füze sistemi" diyor.

Karako, ABD'nin son yıllarda hipersonik programlar etrafında araştırma ve geliştirmeden geri adım attığını söylüyor. Ancak Çin ve Rusya kendi sistemlerine yatırımı artırırken, ABD kendi agresif programlarıyla yetişmeyi bir öncelik haline getirdi.

Bu üst düzey silahlara bakanlar sadece dünyanın süper güçleri değil. Kuzey Kore, bu yılın başlarında bir hipersonik füzeyi başarıyla test ettiğini iddia etmişti. Ve geçen hafta İran, İslam Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetlerinin hipersonik bir füze geliştirdiğini iddia etti.

TÜRKİYE VE HİPERSONİK FÜZE

Türkiye'de de bu tarz hipersonik füzelerin ve bunlara itki gücü sağlayacak motorların yapımı planlanıyor.

TÜBİTAK-SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş, verdiği bir demeçte, scramjet motorların bir alt seviyesi olan ramjet motorlar ile ilgili Türkiye'deki çalışmaların bu sene sonuca ulaşacağını söylüyor. Okumuş, scramjet motorlar için kavramsal çalışmaların da devam ettiğini belirtiyor.