Komünist Partinin hazırladığı ve Birleşik Rusya Partisinin desteklediği karar tasarısı Duma Genel Kurulunda kabul edildi.

Oylamada, 351 milletvekilinin evet oyu, 16 milletvekilinin ise hayır oyu verdiği bildirildi.

Tasarının, önce Rusya Dışişleri Bakanlığına gönderilerek istişare edilmesine yönelik önerge ise reddedildi.

Karara göre, sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınması için "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yapılacak çağrı" hızlı bir şekilde Kremlin’e iletilecek.

Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, yaptığı konuşmada, milletvekillerinin bu tanımanın, güvenlik garantilerinin sağlanması ve oradaki halkın dış tehlikelerden korunması için zemin oluşturacağına emin olduğunu bildirdi.

Komünist Partinin hazırladığı önerge ile Duma'ya taşınan ve Birleşik Rusya Partisinin desteklediği karar tasarısı dün gündeme alınmış ve hızla Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrasya Entegrasyonu ile Yurttaşlarla İlişkiler Komitesine sevk edilmişti.

Ukrayna'nın doğusunda 2014'te Kiev yönetimine rağmen Rusya yanlısı ayrılıkçılar Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı sözde yönetim oluşturmuştu.

UKRAYNA’DAN AÇIKLAMA GELDİ

Ukrayna Dışişleri Başkanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusunda desteklediği sözde yönetimleri tanıması durumunda Minsk anlaşmalarından çıkmış olacağını belirtti.

Kuleba, başkent Kiev'de düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna'daki durumla ilgili bilgi paylaştı

Rusya, ayrılıkçıları tanımasıyla Minsk anlaşmalarından çıkmış olacak"

Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu sözde yönetimlerin tanıması ihtimalini değerlendiren Kuleba, şunları kaydetti:

"Bu konuda, Ukrayna'nın değişmez pozisyonunu hatırlatmak istiyorum. Bu bölgelerin tanınması yönünde bir karar alınırsa, Rusya, tüm sonuçlarıyla birlikte fiilen ve hukuken Minsk anlaşmalarından çıkmış olacak. Bu konuda ortaklarımızı uyardık."

UKRAYNA PARLAMENTOSU, RUSYA'NIN DONBAS'TAKİ AYRILIKÇILARI TANIMA GİRİŞİMİNİ KINADI

Ukrayna Parlamentosu (Verkhovna Rada), Rusya'nın, Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıma yönündeki girişimlerini kınadı.

Bildiride, konuyla ilgili muhtemel kararın, Birleşmiş Milletler'in yanı sıra Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu, AGİT, NATO ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nce tanınmaması çağrısında bulunuldu.