Rusya-Ukrayna savaşı hem bölgesel hem de küresel çapta büyük yankı uyandırmaya devam ediyor. Kimi ülkeler savaş nedeniyle bataklığa sürüklenirken kimi ülkeler ise savaşı fırsata çeviriyor.

Yeni Şafak yazarı Nedret Ersanel de bugünkü yazısında Rusya-Ukrayna savaşı ekseninde Avrupa-ABD ilişkilerini ele aldı.

Medyada dolaşan Alman Parlamentosu’nda palto-kaşkol titreyen milletvekillerini gösteren karelerin ‘Berlin böyleyse Avrupa’nın kalanını siz düşünün’e geldiğini söyleyen Ersanel, bu konunun bir ucunun da ABD-Avrupa ilişkilerine dokunduğunu söyledi.

Ersanel, Avrupa’nın bir kısmı II. Dünya Savaşı’ndan beri ABD’ye teslim olduğunu belirterek “Avrupa küresel ligden düşüyor, ‘ABD bize yardım etsin’ çığlıkları atıyor. ‘Yeni Marshall Planı’ akılları oradan. Kendisini bu duruma düşüren tam da Amerika olmasına rağmen” dedi.

Politico’da yer alan“Yüksek enerji fiyatları ve büyük silah satışları nedeniyle Ukrayna Savaşı’ndan en çok ABD kazandı” haberi hatırlatanErsanel, AB içinde bir kesimin Avrupa’yı küresel ligden düşürenin ABD olduğunu bildiğini kaydetti.

Yazar, AB’deki bu kesimin Avrupa endüstrisinin Amerikalı rakipleri tarafından yok edilebileceğini düşündüğünü dile getirerek, “Ticari konularda güven krizi yaşanıyor. Transatlantik ittifakın zedelenebileceği söyleniyor. Tarihi bir kavşaktan, bir çok AB ülkesinde kamuoyunun değişmekte olduğundan bahsediliyor. Hatta, “ABD müttefikimiz değil mi” diye soruyorlar.” ifadelerini kullandı.