GZT editörleri Nazgul Kenzhetay ve Emin Karaçak, Türk topluluklarının kültürlerini video haber haline getirmek için gittikleri Rusya'da 'casusluk' suçlamasıyla gözaltına alındı.

Geri gönderme merkezindeki hücrelerde insan haklarına aykırı şekilde tutulan Kenzhetay ve Karaçak'ın sınır dışı edilme işlemlerinin tamamlandığı, ancak Rus makamların gazetecileri salıvermediği öğrenildi.

AVUKAT TAYİN EDİLMEDİ

Casuslukla suçlanan ve zor şartlar altında günlerdir tutulan editörleri savunmak için büyük mücadele veren Avukat Ayas Tyundeşev, yaşanan süreci Yeni Şafak'a anlattı.

Rusya'da 16 Aralık'tan beri hukuka aykırı bir şekilde soğuk hücrelerde, küflü yemekler verilerek ve mahremiyetleri gözetilmeksizin 24 saat kamerayla izlenen Kenzhetay ve Karaçak'a, tüm taleplerine rağmen avukat tayin edilmedi.

Tüm engellemelere rağmen söz konusu süreçten haberdar olan Avukat Tyundeşev, editörleri savunma görevini üstlenmeyi başardı. Tyundeşev sürece dair önemli açıklamalarda bulundu.

Gazetecilerin Hakasya Cumhuriyeti'nde 'aşırıcılıkla mücadele birimi' tarafından gözaltına alındığını ifade eden Tyundeşev, “Gözaltının yasallığı hakkında kafamızda birçok soru işareti var. Elimizde henüz yürürlüğe girmemiş bir mahkeme emri var. Biz buna itiraz edeceğiz, yani şu an bu durumun yasal olup olmadığı hakkında bir fikrimiz yok” dedi.

AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ İHLAL EDİLDİ

Rusya Anayasası’nın 49. Maddesi’ne göre gözaltına alınan kişilerin nitelikli bir hukuki yarıma ihtiyaç duyduğunu belirten Tyundeşev, Rus mahkemelerinin ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni de ihlal ettiğini söyledi. Tyundeşev, söz konusu maddeyle ilgili olarak, “Bu madde de 'adil yargılanmayı' ve savunma avukatının tahsis edilmesini kapsar” dedi.

GZT editörlerinin çekim yaptıkları yerlerin halka açık alanlar olduğu belirtilen açıklamada, Kenzhetay ve Karaçak'ın Abakan ve Hurtayaktas’ta bulunan İskit mezarlarının ve bir müzenin görüntülerini çektikleri ifade edildi.