Batı yaptırımları ile boğuşan Rusya, günde yaklaşık 2 milyon varil ithalatla Çin'in ana petrol tedarikçisi olan Suudi Arabistan'ı geride bıraktığı kaydedildi.

Gümrük Genel İdaresi tarafından dün yapılan açıklamada, Ocak ve Şubat 2023'te Rusya'nın petrol ithalatında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24'lük büyük bir artış görüldüğünü belirtildi.

Moskova, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın işgalinden bu yana mali durumunu desteklemek için Asya'daki ekonomik ortaklarına indirimli petrol teklif etmişti. Rusya'nın sunduğu fiyatlar ICE Brent kriterinin yaklaşık 8 dolar altında bulunuyor.

Bu fiyat indirimi Rusya'nın Çin'e petrol ithalatının büyük ölçüde artmasının önünü açarken, Suudi petrol üretimi Ocak-Şubat 2022'de günde 1,81 milyon varilden (bpd) bu yıl 1,72 milyona düştü.

Rusya'nın indidimli ürünlerinden faydalanan diğer bir ülke de Hindistan oldu. ABB'nin tüm baskılarına karşın Hindistan, Rus petrolünün yanı sıra kömür alımlarını da arttırdı. ABD, Hindistan'ı Rusya karşısında harekete geçirmeyi başaramasa da Çin'e karşı kullanabilceği bütün kozları masaya taşıdı.

Suudi Arabistan'ın petrol satışı dışında farklı gelir kaynaklarına yönelmesi de Riyad'ı rahatsız etmedi. Çin ile imzaladıkları anlaşmalarda yeni gelir kaynaklarının da kapısı açılmış oldu.