Kırım Haber Ajansı'nda yer alan bililere göre, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya’nın liderliğini yaptığı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) Kazakistan’a asker göndermeye karar verdiğini duyurdu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, önceki gün ülkedeki iç karışıklığa sona erdirmek için üyesi olduğu ve Rusya’nın başını çektiği KGAÖ’den yardım istemişti.

KGAÖ KAZAKİSTAN’A ASKER GÖNDERİYOR

KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi başkanlığını yürüten Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in örgüte yaptığı başvuruya değindi.

Paşinyan, “KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi, Kolektif Güvenlik Anlaşması’nın 4. Maddesi uyarınca Kazakistan’daki durumu normalleştirmek ve istikrara kavuşturmak için KGAÖ’nün kolektif barış gücünü sınırlı bir süre için bu ülkeye göndermeye karar verdi” ifadelerini kullandı.

ÜLKE GENELİNDE OHAL İLAN EDİLDİ

Kazakistan’ın Mangıstav eyaletinde 2 Ocak 2022 tarihinde akaryakıt fiyatlarındaki artan zam nedeniyle başlayan protestolar ülke geneline hızla yayıldı. Almata’da da başlayan gösteriler, kısa sürede hükumet karşıtı protestolara dönüştü.

Kazakistan’da 5 Ocak 2022 itibarıyla tüm yurt genelinde OHAL ilan edildi ve Kazakistan kolluk güçlerinin, göstericilere müdahale edeceği bildirildi.

Ülkede protestolar hükumetin istifasına rağmen devam ederken, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in ülkedeki mevcut durum nedeniyle Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan’ın bulunduğu KGAÖ ülke liderlerinden yardım istediği bildirildi