Ukrayna savaşı, Çin ve İran’dan çok sayıda İHA satın alan Rusya’nın İHA endüstrisinde ne kadar zayıf olduğunu gözler önüne serdi.

Tufts Üniversitesi’nden Dr. Pavel Luzin, Eurasiareviev’de yayınlanan makalesinde Rusya’nın İHA üretirken nerelerde yanlış yaptığını analiz etti.

Luzin, Rusya’nın Çin ve İran yapımıgezici mühimmat ve insansız hava aracı satın almasını gerekli elektronik ve teknolojilerin eksikliği ve ithal bileşenlere bağımlılığa yorarken, diğer önemli nedenleri, Rusya'nın siyasi-ekonomik sistemi, savunma sanayisine özgü sorunlar ve sınırlı kaynakların çok fazla proje arasında yayılması olarak sıraladı.

Rusya, İHA konusunda Türkiye’den daha zayıf

Analizde, Rusya’nın İHA konusunda ABD ve İsrail ile eşit olmaya çalışsa da Türkiye'den bile daha zayıf göründüğü vurgulandı.

Moskova’nın özel girişimi teşvik etmek ve genel toksik kurumsal ortamı iyileştirmek yerine sınırlı kaynakları çok sayıda proje arasında yayarak İHA geliştiricilerini kontrol etmeye çalıştığını söyleyen Luzin, bu bağlamda Rusya'daki kritik teknolojilerin, bileşenlerin ve endüstriyel ekipmanların tedarikine yönelik Batı ambargosu göz önüne alındığında, özel girişimlerin bile yeterli olmayacağını belirtti.