Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla 24 Şubat 2022 sabahı Kiev yönetimine karşı başlatılan askeri harekat dördüncü gününde de devam ediyor. Rus ordusunun Ukrayna topraklarında ağır kayıp vermesi üzerine ciddi bir iddia ortaya atıldı.

Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'un görevden alındığı öne sürüldü.

Gerasimov, Putin talimatıyla 9 Kasım 2012 tarihinde söz konusu göreve atanmıştı.

4 BİN 300 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Rus ordusu Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne karşı ağır zayiat verirken, ülkenin muhtelif yerlerinde yanan ve imha edilen çok sayıda Rus tankı ve zırhlı araç dikkatlerden kaçmadı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, işgalci Rus güçlerinin kayıplarını paylaştı. Yapılan açıklamada Rus güçlerine ait 706 zırhlı araç, 26 helikopter, 27 uçak, 4 bin 300 asker ve 146 tank ile 49 topun etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Ülke direnişine katılan sivillerin de Rusya’ya ait bazı zırhlı araçları molotof kokteylleriyle kullanılamaz hale getirdiği görüldü.

UKRAYNA'DA NE OLMUŞTU?

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) doğuya doğru genişleme politikasını bahane eden Putin, 2008’de Gürcistan’a bağlı Güney Osetya ve 2014’te kadim Türk yurdu olan Kırım’ı işgal etti.

Saldırgan politikalarına hız kesmeden devam Rusya Devlet Başkanı Putin, son olarak Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas’ın tarihi Rus toprağı olduğunu ifade ederek, Kiev yönetimine karşı geniş çaplı “işgal” operasyonu başlattı.

Ayrıntılar geliyor...