Rusya'dan Ermenistan'a yasa dışı yollarla gönderilen zırhlı (kurşun geçirmez) ceketler Gürcistan sınırında yakalandı ve şüpheliler gözaltına alındı. Bu yakalanma geçen yıl ağustos ayında, Moskova'dan Erivan Hükümeti'ne yapılan silah transferi olayından sonra yakalanan en büyük sevkiyat olduğu iddia edildi.

Bir televizyon kanalına verdiği son röportajda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya'dan Ermenistan'a yapılan silah transferini şiddetle eleştirdi.

ANIP Başkanı Arzukhan Alizadeh, Karabağ Savaşı'ndan sonra Rusya'dan Ermenistan'a beş yüz bin tondan fazla silah ve mühimmat nakliyesi ile ilgili bilgilerin kamuoyuna açıklandığını söyledi.

Alizadeh ayrıca, "O dönemde Azerbaycan Cumhurbaşkanı da konuya sert bir tavır takındı. O sıralarda Gürcistan yönetimi, askeri malzemenin başlangıçta Gürcistan üzerinden Ermenistan'a ulaştırıldığı için eleştiriliyordu. Daha sonra Gürcistan, topraklarından askeri kargo taşımasına izin vermedi ve bu nedenle Ermenistan'a yönelik silahlar, Türkmenistan, Kazakistan ve İran üzerinden nakledilmeye başlandı." ifadelerini kullandı.

"Ermenilere silah temini gerçeği değiştirmeyecek"

Alizadeh "44 günlük savaş sırasında ve sonrasında Rusya'nın bu sözde ve kukla Ermeni devletini çeşitli kalibrelerde silahlar da dahil olmak üzere tamamen desteklediği bir sır değil. Bu, bir dizi Rus yetkili ve resmi olmayan yetkili tarafından defalarca kabul edildi. Azerbaycan Ordusu tarafından savaşta tahrip edilen ve yağmalanan silahların büyük çoğunluğu Rus askeri sanayisi tarafından üretiliyor. 15 Mart'ta Şuşa yakınlarında bulunan İskender M füzesinin kalıntıları da bunu kanıtlıyor. Ve işin tuhafı ise bu silahların terörist Ermenilere verilmesi, çünkü bu sözde ve sefil devletin bu silahları para karşılığı alma imkânı yok." dedi.

Ayrıca Alizadeh, "Şu anda Rusya, Azerbaycan tarafının sözlerine gerçek gerçeklerden yola çıkarak cevap vermek yerine, Ermeni devletini ve onları Karabağ'ın dağlık bölgesine getiren Ermeni ayrılıkçılarını silahlandırıyor ve destekliyor. Amaç açık: Azerbaycan'ın bölgede güçlenmesini önlemek ve Ermeniler aracılığıyla baskı altında tutmak. " ifadelerini kullandı

Ermenistan’a yasaklanmış füzeyi füzesini kim verdi?

Karabağ Savaşı’yla işgalden kurtarılan Şuşa şehrinde Azerbaycan Ulusal Mayın Temizleme Ajansı (ANAMA) tarafından yürütülen mayın ve patlamamış silah arama faaliyetleri sırasında İskender-M balistik füzelerinin parçalarının bulunması çok ciddi tartışmalara neden oldu. Kanıtları ortada olmasına rağmen, Rusya Savunma Bakanlığı Şubat ayında bir açıklama yaparak İskender-M füzesinin 44 günlük Karabağ Savaşı sırasında kullanılmadığını ve füzelerin Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin askeri depolarında olduğunu bildirmişti. Şuşa şehrinde bulunan kanıtlar ile Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamayı yan yana koyduğumuzda, nükleer başlık taşıyabilen ve yayılması uluslararası bir anlaşmayla yasaklanmış, 500 kilometre menzilli, Rusya üretimi İskender-M füzelerinin Azerbaycan’ın kültürel merkezine kim tarafından ve nereden atıldığı belirsizliğini koruyor.

Fakat Şuşa’da bulunan İskender füzesinin resmi olarak Ermenistan’ın elinde olduğu bilinen E varyantı değil de INF anlaşması ile yayılması yasaklanan M varyantının olması, füzenin Ermenistan tarafından nasıl edinildiği sorusunu akıllara getiriyor. İskender-M füzesinin Şuşa’da bulunmasına ilişkin ANAMA’nın açıklamasından sonra, Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov bu füze parçalarının orada nasıl ortaya çıktığı konusunda fikirlerinin olmadıklarını söylese de, İskender-M’nin Şuşa şehrine atılmış olduğuna ilişkin kanıtlar ortada. Bunun dışında Azerbaycan’ın önemli gazetecileri, İskender-M füzesinin Şuşa şehrine nasıl ve nereden atıldığına dair Rusya’nın Bakü Büyükelçiliği’ne bir soru gönderdiler. Fakat buna rağmen, bu konuda Rusya’dan tatmin edici bir açıklama yapılmadı ve konu hâlâ yalnızca basında tartışılıyor.

ortadoğuhaber.com