Rusya Dışişleri Bakanlığı, 4 Ocak 1878’de Osmanlı Devleti ve Rus Çarlığı arasında gerçekleşen savaşın yıldönümüne ilişkin bir paylaşımda bulundu.

Sosyal medya hesaplarından yayımlanan içerikte ‘Osmanlı zulmü’ ifadesini kullananan Dışişleri Bakanlığı tepki topladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Osmanlı-Rus savaşı sırasında Rus ordusunun Sofya'da Osmanlı güçlerini yendiği 4 Ocak 1878 tarihinin yıldönümüne dair bir paylaşım yaptı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "1878'de bugün, Osmanlı-Rus savaşı sırasında Rus askerleri Bulgaristan'ın başkenti Sofya'yı Osmanlı zulmünden kurtardı" ifadeleri kullanıldı.

Paylaşımda, Sofya'da yaşayanların Rusları coşkuyla karşıladığı öne sürüldü.

KONSTANTİNİYYE'YE GİDEN YOL

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Facebook sayfasından yapılan daha detaylı bir paylaşımda ise Rusların 4 Ocak'ta Sofya'yı savaşmadan aldığı, çünkü Osmanlı ordusunun bir gece öncesinde şehri terk ettiği belirtildi.

Facebook paylaşımında, "Sofya'nın kurtarılması Rus ordusu için Konstantiniyye'ye giden yolu açtı ve Ayastefanos Antlaşması'nın imzalanmasını yakınlaştırdı. Bu barış anlaşması Rusya için bir zaferdi" denildi.

Paylaşımlara Rus general Gurko'nun Sofya'ya girişini resmeden bir eser eşlik etti.

93 Harbi olarak da bilinen Osmanlı-Rus savaşında Osmanlı yenilmiş, Rus ordusu Yeşilköy civarına kadar ilerlemiş ve Osmanlı İmparatorluğu Balkanlar'da ciddi toprak kayıpları yaşamıştı.

93 HARBİ VE GAZİ OSMAN PAŞA

1877-1878 (93 harbi) Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Rusların kuşattığı Plevne kenti Osmanlı Ordusu tarafından savunulmuştu. Bu mücadelenin kahramanı Gazi Osman Paşa olmuştur.

Plevne savunmasındaki başarısı, birçok ordu tarafından örnek alındı. 5 Nisan 1900'de vefat eden komutan Gazi Osman Paşa'nın üstün askeri kabiliyetiyle tarihe geçti.