İBRAHİM FİDAN / ORTADOĞU HABER

Taliban geçici hükümetinin sözcüsü Zabihullah Mücahid, sosyal medya hesabından Rus iş adamlarının, Taliban yönetiminin Başbakan Yardımcı Vekili Abdulselam Hanefi ile görüştüğünü bildirdi.

Başkent Kabil’de gerçekleşen görüşmede, petrol, doğal gaz rafinerileri ile CNG ve LNG tesislerinin kurulması konusunun gündemde olduğu belirtildi.

Mücahid, Rus iş adamları için yatırım koşullarının sağlanacağını duyurdu.

SOVYETLERİN AFGANİSTAN’I İŞGAL SÜRECİ

24 Aralık 1979’da Afganistan’ı işgal etme girişimine başlayan Sovyetler, Afgan mücahidlerinin şanlı direnişi sayesinde 15 Şubat 1989 da Afganistan'ı terk etmek zorunda kalmıştı.

Yenilmez gözüken “Kızıl Ordu” Hindikuş Dağlarında Afgan mücahidleri karşısında yaşamış olduğu hezimetle Afganistan’dan çekildi.

AFGANİSTAN’DAN YATIRIM ÇAĞRISI

15 Ağustos 2021’de Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinin ardından, farklı ülkeler farklı alanlarda ülkeye yatırım yapmayı düşündüklerini belirtmişti.

Dış yardımın büyük ölçüde azaldığı Afganistan’da Taliban hükümeti madenlerin işletilmesi noktasında yatırım çağrısı yapmıştı.

Taliban sözcülerinden Süheyl Şahin, “Savaş ve yıkım aşamasından yeni çıktık ve Afganistan halkının başka ülkelerin yardımına ihtiyacı olduğu yeni bir aşamaya girdik. Sağlık, altyapı, eğitim ve diğer sektörlerde bize yardım etmeliler. Doğal kaynaklarımızın işletilmesi sektörlerine girebilir ve geliştirebilirler." ifadelerini kullanarak ülkelerine yatırım çağrısında bulundu.

Çinli yatırımcılar, Afganistan’da madencilikle ilgili yatırım planladıklarını bildirmişti.

Geçtiğimiz günlerde MÜSİAD Afganistan Masası Sorumlusu Fatih Çayabatmaz, Afganistan’daki potansiyeli görme ve yatırım yapma çağrısında bulunmuştu.

TÜRK İŞ DÜNYASINDAN AFGANİSTAN ÇIKARMASI