Rus Sputnik V koronavirüs aşısı olan 4 kişinin ölümü Avrupa'da aşının güvenliğiyle ilgili endişelere yol açtı. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) şimdi bu konuyu araştırıyor.

AB'nin ilaçla ilgili düzenleyici kurumu olan EMA'nın, milyonlarca doz aşı satın almak için Moskova ile müzakerelere başlamayı planlayan üye devletlerle ilgili haberleri "ciddiye" aldığına inanılıyor.

EU Observer web sitesine göre, ülkenin aşı programından sorumlu Rus kuruluşu, aşı olan 6 kişinin daha tıbbi komplikasyon geçirdiğini bildirdi.

Bu gelişme, Rusya’nın devlet destekli Kovid-19 aşısının güvenliğini araştırması için EMA üzerindeki baskıyı artırdı.

Almanya dahil bir dizi AB ülkesi, hastalıkla mücadelenin yaygınlaştırılmasına yardımcı olması amacıyla Sputnik V aşısını ithal etme isteğinin sinyalini vermişlerdi.

Rusya’da aşıyla ilgili çalışmalarla ilgilinen kurum olan RosPotrebNadzor’ın dosyaları, 51, 69 ve 74 yaşındaki üç kadının Sputnik V'i aldıktan kısa bir süre sonra öldüğünü ortaya koyuyor. Sızan dosyada dördüncü ölümlü vaka tespit edilmedi.

Uzmanlar, ölümleri kalp, akciğer veya kan şekeri ile ilgili komplikasyonlara bağladı ve olaylardan Rus aşısı Sputnik V’nin sorumlu olmayabileceğini iddia etti.

Sputnik V'yi geliştiren Moskova'daki Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü'nden virolog Denis Logunov da sızan haberleri doğruladı.

EU Observer'a konuşan Logunov, “Bu dava hakkında bilgi talep ettim ve bir yanıt aldım. Bu dava sahte değil." dedi.

Rus medyasına yansıyan haberlerde 51 yaşındaki bir kadının, Sputnik aşısının ikinci dozunu aldıktan sonra aniden öldüğü bildirildi.

Lancet tıp dergisi için kaleme alınan Rus aşısının güvenliği ve etkinliği üzerine bir makalenin ortak yazarı olan Logunov, kadının ölümüyle ilgili olarak, “Vaka araştırıldı. Aşı ile hiçbir ilişkisi bulunamadı." dedi.

Rusya'da yerel medyada yer alan dava dosyaları, isimsiz bir ihbarcı tarafından EMA'ya gönderildi.